Archeologiedag UNESCO Werelderfgoed Schokland

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Buiten
  • Archeologiefestival

De bodem van het voormalige Zuiderzee-eiland Schokland heeft al heel wat van haar geheimen prijsgegeven en er valt nog meer te ontdekken. Bewijzen van een lange geschiedenis, waarin het leven met en de strijd tegen het water de rode draad vormen. Het maakt Schokland uniek in de wereld en dat is ook de reden dat het eiland op het droge sinds 1995 een UNESCO Werelderfgoed is.

In en om het vernieuwde Museum Schokland en bij De Gesteentetuin in het Schokkerbos is op 14 oktober tijdens de Archeologiedagen een speciaal programma. Er is dan van alles te doen.

Lezingen
Er zijn die dag twee lezingen. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta vertelt over het 18de-eeuws koopvaardijschip dat momenteel wordt opgegraven bij Rutten en scheepsarcheoloog André van Holk vertelt over Flevoland als scheepswrak kerkhof. Scroll naar beneden om deze activiteiten te bekijken.

Tentoonstelling opgraving
Bij de scheepsopgraving in Rutten zijn veel amateurarcheologen van AWN Flevoland betrokken (onderdeel van de Landelijke vereniging voor amateurarcheologen). Bij hun stand kun je zien en luisteren welke werkzaamheden er zijn als archeoloog en welke bijzondere vondsten er zijn.

In het Museum is een presentatie te zien over de buitengewone opgraving van het grote schip bij Rutten. Naast de voorwerpen zijn er foto- en filmbeelden te zien van het archeologisch onderzoek. Ook start er een rondleiding om 14.00u.

Workshops
Erik de Viking laat je zien hoe vroeger leer werd bewerkt. Je gaat hem ongetwijfeld herkennen aan zijn kleding. Het is alsof hij zo uit de Middeleeuwen is komen lopen.

In het kinderatelier kun je jouw eigen schip ontwerpen en toevoegen aan de zee-collage. Aan het einde van de dag neem je jouw eigen schip mee naar huis.

Bezoekerscentrum De Gesteentetuin
In Bezoekerscentrum De Gesteentetuin kun je de Steentijd beleven. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Er zijn demonstraties van manden- en touwvlechten. Luister naar de uitleg, klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot. Of leer je liever je eigen vuurtje maken?

Verder kun je hier schatgraven, de archeologie-scherven-puzzel doen of stenen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum.

Wandeling
Om 13.00 is er vanuit de Gesteentetuin een wandeling naar het belangrijkste stukje prehistorie-opgraving in Schokland! Scroll naar beneden voor deze activiteit.

Overige informatie

Met het speciale ticket krijg je op deze dag toegang tot alle activiteiten in Museum Schokland en Bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Tussen deze twee locaties zullen er tussen 11.30 en 16.00 speciale karren van Toerisme Schokland rijden. Kom je met de auto? Omdat er beperkt parkeerruimte is op Schokland, kan het soms noodzakelijk zijn een stukje te wandelen naar het Museum of de Gesteentetuin.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Onderdeel van

Maand van de geschiedenis
Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Logo Werelderfgoed Schokland
Telefoon: 0641068287
Website

Locatie
Middelbuurt 3
8319 AB Schokland

Wanneer?

11.00 - 17.00 uur

Prijs: 7,50 per ticket (toegang tot alle activiteiten, lezingen en vervoer tussen beide locaties)

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie

Mede-organisator(en)