Daal af in de ondergrondse erfgoeddepots

  • Binnen
  • Rondleiding

Onder Centre Céramique bevinden zich de erfgoed depots van de Gemeente Maastricht met onder andere alle archeologische voorwerpen die sinds 1979 gevonden zijn in de stad. De depots zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar bij speciale gelegenheden gaan de deuren wél open, zoals tijdens de Nationale Archeologiedagen. Een unieke mogelijkheid om alle archeologische schatten van dichtbij te bekijken.

In de eerste eeuw na Christus bouwden de Romeinen bij het huidige Maastricht een brug over de Maas. Dit werd een belangrijk oost-west knooppunt op de route van Boulogne-sur-Mer naar Keulen. De nieuwe infrastructuur en de daaropvolgende handel spelen een belangrijke rol in het ontstaan van Maastricht als stad. Uniek aan deze locatie is dat eigenlijk pas na de Romeinse tijd echt een bloeiperiode aanbreekt, namelijk tijdens de Merovingische periode. Verschillende archeologische campagnes hebben de grafvelden uit deze tijd blootgelegd waar objecten werden gevonden van bijvoorbeeld barnsteen, hertshoorn en halffabricaten die wijzen op een levendige handelsstad.

Dit rijke verleden van de stad Maastricht wordt zichtbaar in de archeologische erfgoeddepots waar alle materiaalcategorieën vertegenwoordigd zijn: van aardewerk, glas, leer en metaal tot dierlijke en menselijke resten. De oudste vondsten dateren van ongeveer 250.000jaar geleden tot en met de 20ste eeuw. Een bijzondere categorie vormen de vroegmiddeleeuwse voorwerpen. Deze kraalkettingen, wapens en prachtige juwelen behoren ongetwijfeld tot de topstukken. Tijdens het bezoek aan het depot krijgt u een indruk van de enorme rijkdom van Maastricht en kunt u bij hoge uitzondering archeologische vondsten van dichtbij bekijken.

Overige informatie

U kunt uw plaatsen reserveren bij de Klantenservice van Centre Céramique. Maximaal 20 deelnemers per rondleiding, vol is vol (niet geschikt voor mensen met claustrofobie). De rondleidingen zijn Nederlandstalig, een korte uitleg in Engels is mogelijk Op zat 13 okt is er om 14:45 een Engelstalige rondleiding Verzamelen in de hal.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Logo Centre Céramique
Telefoon: 0657581213

Locatie
Avenue Ceramique 50
6221 KV Maastricht

Wanneer?

Vrijdag 12 oktober: 15:00uur, zaterdag 13 oktober: 13:30uur en 14:45uur, zondag 14 oktober: 13:30uur en 14:45uur.

- Toegang gratis

Provincie