Het verborgen middeleeuwse verleden van Colijnsplaat

  • Binnen
  • Lezing

Reis naar het verborgen verleden van Noord-Beveland in deze lezing van archeoloog Karel-Jan Kerckhaert!

In 1530 en 1532 raakte het middeleeuwse Noord-Beveland door stormvloeden overstroomd en het bleef zo bijna 70 jaar liggen. De bewoners waren verdronken of gevlucht. Toen het eiland vanaf 1598 weer bij stukjes en beetjes werd ingepolderd, waren er alleen nog vage herinneringen aan dat oude land.

Alles was onder een laag klei verdwenen of weggeslagen door de stormvloeden. Er lagen ruïnes en steenhopen op de plekken waar dorpen, boerderijen, kastelen en kloosters waren geweest. Die stenen kwamen bij de wederopbouw goed van pas. De nieuwe gronden werden strak verkaveld en alles wat nog restte werd ondergeploegd.

Een reconstructie maken van hoe het er vroeger uit zag is buitengewoon lastig, omdat het eiland in de late middeleeuwen telkens van vorm veranderde door overstromingen. Dorpen verdwenen of werden op een betere plek weer opgebouwd. Nauwkeurige kaarten en historische bronnen over Noord-Beveland zijn zeer beperkt. Alleen archeologen kunnen dan nog een tipje van die sluier oplichten. En die kans hebben ze gekregen bij Colijnsplaat. In de afgelopen vijf jaar zijn er verschillende onderzoeken gedaan en dat heeft verrassingen opgeleverd! Archeoloog Karel-Jan Kerckhaert vertelt je er alles over

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Periode(s)
  • Middeleeuwen
Organisator Logo Gemeente Noord-Beveland
Telefoon: 0113-377357

Locatie
Havelaarstraat 30
4486 BC Colijnsplaat

Wanneer?

Om 13.00 en 14.30 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)