Kleipijpen, gidsfossielen voor moderne archeologie vanaf 1600.

  • Binnen
  • Lezing

Andre van Ingen is geïnteresseerd geraakt in de archeologie door de onderwijzers Arend Datema en Jan de Kleuver. Als jong geïnteresseerd ieder zaterdag mee met de werkgroep naar diverse locaties in de Betuwe. Iedereen die archeologisch onderzoek doet vind altijd wel stenen pijpen en/of fragmenten.
In deze tijd(jaren zeventig), was er nog maar weinig belangstelling voor archeologie van na 1600, dat gold ook binnen onze vereniging. De eerste kleipijpen stammen uit begin 17e eeuw, de laatste tot circa 1970. Tijdens de zaterdagen werden er regelmatig pijpenkoppen gevonden. Het bijzondere daaraan was dat een deel merktekens had of bijzondere vormen.
In de afgelopen 40 jaar is er erg veel onderzoek gedaan naar deze merktekens. Aangezien er een pijpenmakers gilde was in Gouda, hebben onderzoekers erg veel informatie gevonden tussen de merken en de makers. Sommige merken werken gedurende langere tijd gevoerd(soms wel 100 jaar), echter de vorm van de pijpen en inhoud wijzigde ook in de periode van 1600 tot 1970. Hierdoor is het mogelijk om gevonden kleipijpen vrij nauwkeurig te determineren, zelfs als er geen merktekens op staan.
Waarom gebruikten pijpenmakers merktekens? Dit was met name om aan de gebruiker duidelijk te maken, dat het door een bepaalde maker was gemaakt en als de gebruiker tevreden was, ging hij voor de volgende pijp op zoek naar dit merk.
Vergelijkbaar in de huidige tijd, met allerlei merken voor voedsel. Merk staat voor kwaliteit, betrouwbaarheid en constantheid. Kleipijpen waren merkartikelen, net zoals terra sigilatta bordjes uit de Romeinse tijd.
Tijdens de lezing wordt aan de hand van foto’s ingegaan op de vormontwikkeling van kleipijpen, de merken, figurale pijpen en ook beeldjes gemaakt van kleipijpaarde.
Echter wat is een kleipijp zonder tabak?. Een deel van de lezing is gericht op de teelt van tabak in de Betuwe. Er is namelijk een relatie tussen de grote van de kleipijp en de ontwikkeling van de lokale tabaksteelt.
Behoudens de functie voor datering van vondsten zijn vele kleipijpen kunstwerken op zich.
Tijdens de lezing bestaat de mogelijkheid om bijzondere kleipijpen van dichtbij te bekijken.

Overige informatie

Baron van Brakell Museum Provinciale weg 21 Ommeren.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Moderne Tijd
Organisator Historische Kring Kesteren & Omstreken
Telefoon: +31683179287

Locatie
Provinciale weg 21
4032 NZ Ommeren

Wanneer?

maandag 8 oktober 2018: 20.00-22.00 uur, zaal open 19.30

- Toegang gratis

Provincie