Kleipijpen, gidsfossielen voor moderne archeologie vanaf 1600.

  • Binnen
  • Lezing

André van Ingen is geïnteresseerd geraakt in de archeologie door de onderwijzers Arend Datema en Jan de Kleuver. Als jong geïnteresseerd ging hij ieder zaterdag mee met de werkgroep Archeologie naar diverse locaties in de Betuwe. Zijn interesse voor archeologie werd aangewakkerd door de stenen pijpjes. Iedereen herkent dit wel als je over akker loopt of archeologisch onderzoek doet, men vindt altijd wel fragmenten van deze stenen pijpen. In deze tijd (jaren zeventig), was er nog maar weinig belangstelling voor archeologie van na 1600, dat gold ook binnen de Historische Kring Kesteren & Omstreken. De eerste kleipijpen stammen uit begin 17e eeuw, de laatste tot circa 1970. Tijdens de zaterdagen werden er regelmatig pijpenkoppen gevonden en verzameld door André van Ingen.

Het bijzondere aan de pijpjes was dat een deel merktekens heeft of bijzondere vorm kent. In de afgelopen 40 jaar is er erg veel onderzoek gedaan naar deze merktekens. Maak tijdens de lezing kennis met de pijpenmakers gilde in Gouda en welke invloed deze hebben gehad op het onderzoek over de merktekens en de makers. Ontdek welke merken gedurende langere tijd (soms wel 100 jaar) werden gevoerd. En wat er allemaal aan de vorm en inhoud in de loop van de tijd aan de pijpen wijzigde, waardoor het hedendaags mogelijk is om gevonden kleipijpen vrij nauwkeurig te determineren, zelfs als er geen merktekens op staan.

Overige informatie

Lezing is op maandag 8 oktober 2018, aanvang om 20.00 uur, Zaal is open om 19.30 uur. Goede parkeergelegenheid. Gebouw is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Moderne Tijd
Organisator Historische Kring Kesteren & Omstreken
Telefoon: +31683179287

Locatie
Provinciale weg 21
4032 NZ Ommeren

Wanneer?

maandag 8 oktober 2018: 20.00-22.00 uur

- Toegang gratis

Provincie