Lezing: Scheepsarcheologie in Flevoland

  • Binnen
  • Lezing

Voor het eerst sinds jaren is in de zomer van 2018 een compleet scheepswrak in de Noordoostpolder opgegraven.

Het betreft een bijzonder groot schip met een lengte van meer dan 30 meter. Het wordt gedateerd in het begin van de 18e eeuw. In en rond het wrak zijn honderden voorwerpen aangetroffen. Onder meer serviesgoed en kleipijpen duiden op een Engelse herkomst van het vaartuig. Stukken scheepsgeschut geven aan dat dit schip niet uitsluitend voor vreedzame doeleinden is gebouwd.

Wat dit grote schip in deze uithoek van de Zuiderzee had te zoeken is vooralsnog onduidelijk. Nader archiefonderzoek zal wellicht helderheid bieden.

Scheeparcheoloog André van Holk zet in zijn lezing de opgraving van het scheepswrak bij Rutten in een breder perspectief. In zijn presentatie aandacht voor de scheepsarcheologie in Flevoland, ook wel het scheepskerkhof van Nederland genoemd. Aan de hand van veel opgravingen schetst hij een beeld van de geschiedenis en ontwikkelingen van zijn vakgebied.

Overige informatie

Deze lezing is om 13.30 uur in het museumkerkje. In het kader van de Archeologiedag zijn er op 14 oktober veel activiteiten op Werelderfgoed Schokland. Scroll naar beneden om te zien wat je nog meer kunt doen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Onderdeel van

Maand van de geschiedenis
Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
Periode(s)
  • Middeleeuwen
  • Moderne Tijd
Organisator Logo Werelderfgoed Schokland
Telefoon: 0641068287
Website

Locatie
Middelbuurt 3
8319 AB Schokland

Wanneer?

13.30 uur

Prijs: Gratis bij entree Museum/aankoop ticket Archeologiedag

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie

Mede-organisator(en)