Lezing: Scheepsopgraving Rutten

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Lezing

Voor het eerst sinds jaren is in de zomer van 2018 een compleet scheepswrak in de Noordoostpolder opgegraven.

Het betreft een bijzonder groot schip met een lengte van meer dan 30 meter. Het wordt gedateerd in het begin van de 18e eeuw. In en rond het wrak zijn honderden voorwerpen aangetroffen. Onder meer serviesgoed en kleipijpen duiden op een Engelse herkomst van het vaartuig. Stukken scheepsgeschut geven aan dat dit schip niet uitsluitend voor vreedzame doeleinden is gebouwd.
Wat dit grote schip in deze uithoek van de Zuiderzee had te zoeken is vooralsnog onduidelijk. Nader archiefonderzoek zal wellicht helderheid bieden.

Archeoloog Yftinus van Popta van Universiteit Groningen was afgelopen zomer de projectleider van de opgraving van het 18e eeuwse scheepswrak bij het dorp Rutten in de Noordoostpolder. Op deze archeologiedag vertelt hij over dit complexe archeologische project en presenteert de voorlopige onderzoeksresultaten.

Overige informatie

Deze lezing is om 12.30 uur en om 14.30 uur in het museumkerkje bij Museum Schokland Foto: Egbert Voerman In het kader van de Archeologiedag zijn er op 14 oktober veel activiteiten op Werelderfgoed Schokland. Scroll naar beneden om deze te bekijken.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Onderdeel van

Maand van de geschiedenis
Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
Organisator Logo Werelderfgoed Schokland
Telefoon: 0641068287
Website

Locatie
Middelbuurt 3
8319 AB Schokland

Wanneer?

om 12.30 uur en om 14.30 uur

Prijs: Gratis bij entree Museum/aanschaf archeologieticket

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie

Mede-organisator(en)