Lezing: VOC-schip Amsterdam, archeologie in een aquarium

  • Binnen
  • Lezing

Lezing 'VOC-schip Amsterdam. Archeologie in een aquarium' door stadsarcheoloog Jerzy Gawronski.

De 'Amsterdam' is het meest complete VOC-schip dat tot op heden bekend is. Het schip zonk in 1749 op de Zuid-Engelse kust op zijn eerste reis kort na vertrek uit Amsterdam waar het was gebouwd op de VOC werf. Onderwater archeologisch verkenningen in de jaren 1980 wees uit dat de scheepsromp intact is (42 m lang) en gevuld is met 10.000den voorwerpen. Een waar onderwater Pompei, vol onbekende vondsten die nieuwe informatie bieden over de VOC en het dagelijks leven in 18de-eeuws Amsterdam.

Nu zijn er plannen om het schip in zijn geheel te lichten en in een aquarium onder de ogen van bezoekers volledig te onderzoeken. Docking the Amsterdam is een project dat streeft om aan de hand van een echt VOC schip het koloniaal verleden en de geschiedenis van het huidige Amsterdam op een nieuwe manier over het voetlicht te brengen. De archeologische ontdekkingen in de Amsterdam vertellen over de dagelijkse werkelijkheid en kunnen door bezoekers direct worden beleefd in een omgeving van onderwater technologische innovaties, bijv door middel van onderwater drones.

Deze lezing vertelt over de archeologie van de Amsterdam, de verbintenis met de stad en de toekomstplannen voor dit project.

Er is in Amsterdam nog meer te doen tijdens de Archeologiedagen, scroll naar beneden.

Overige informatie

De Commandantswoning is op het Marineterrein, achter het Scheepvaartmuseum, bereikbaar door de poort in de stadsmuur aan de Kattenburgerstraat 5, Amsterdam. Het is gebouw 001, gelegen achter de Werkplaats van de archeologen (gebouw 002). Foto: duiker aan het werk in de Amsterdam (Stichting VOC schip Amsterdam).

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Onderdeel van

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
Organisator Logo Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam
Telefoon: 0612465667
Website

Locatie
Commandantswoning (gebouw 001), Marineterrein, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam
1018 JA Amsterdam

Wanneer?

15-16 uur

- Toegang gratis

Provincie