Mini-expo Itta: van skelet tot portret

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Tentoonstelling

Middeleeuwse dame Itta krijgt weer een gezicht

In 1999 werd in de buurt van Maastricht een heel bijzonder vrouwengraf blootgelegd op een Merovingisch grafveld. De resten vertellen ons van alles over het leven van deze dame, die Itta heette. We weten hoe oud ze ongeveer is geworden, wanneer ze leefde en dat het een vooraanstaand lid van de gemeenschap moet zijn geweest.

Sjieke dame
Toen Itta is begraven, was ze omringd met allerlei luxe grafgiften, zoals bijvoorbeeld een fibula (een mooie speld), een gordelriem met een hertshoornen kam en een beurs afgezet met ivoor. In haar mond een muntstuk (een zogenaamde Charonspenning) om haar overtocht naar het hiernamaals te betalen.

Wie was deze vooraanstaande Merovingische dame? En wat is er nog meer gevonden op deze bijzondere plek in Itteren, vlak bij Maastricht?

Gezichtsreconstructie
Tijdens de Nationale Archeologiedagen wordt in Continium discovery center een mini-expositie geopend met de archeologische vondsten uit het Merovingische grafveld met de bijbehorende verhalen. Zo staat er zelfs een compleet skelet van een middeleeuws paard! Het absolute kopstuk van deze expositie is een buste gevormd op basis van een gezichtsreconstructie gemaakt door Jacques Spee, hoofddocent anatomie aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Op basis van DNA-materiaal en Itta's schedel maakte hij deze reconstructie. Hoe zou ze uit hebben gezien?

Overige informatie

Toegangstickets voor Continium zijn zowel online als aan de kassa verkrijgbaar. Meer informatie over het openingsprogramma tijdens de Nationale Archeologiedagen volgt op www.continium.nl.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Onderdeel van

Maand van de geschiedenis
Periode(s)
  • Middeleeuwen
Organisator Logo Continium discovery center
Telefoon: 045 5670809

Locatie
Museumplein 2
6461 MA Kerkrade

Wanneer?

10.00 - 17.00 uur

Prijs: Toegang ticket Continium €12,-

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie