Littekens in het Landschap

  • Fietstocht

Op iets meer dan een uur rijden van Amsterdam ligt de de Havelterberg, een uniek stuk geschiedenis van het Nederlandse landschap. Wat zich hier in de afgelopen duizenden jaren heeft afgespeeld is nog steeds te lezen in het de natuur. Ontdek het met een gids in deze bijzondere fietstocht.

Deze stuwwal uit de laatste IJstijd was al vroeg bewoond en herbergt naast een enorm prehistorisch grafveld ook de twee meest zuidelijk gelegen hunebedden van Nederland, waaronder het op één na grootste van Nederland.

Samen met deskundige gids Wim van der Wijk gaan deelnemers per fiets over de flanken van de Havelterberg. Een plek met een bewogen geschiedenis die niet alleen terug gaat naar de prehistorie, maar ook naar de Tweede Wereldoorlog. Deze plek was in de jaren '20 van de vorige eeuw nog een aangewezen plek om 'Schiphol II' te realiseren, maar de crisis ten gevolge van WWI maakte aan deze ambitie een vroeg einde. De Duitse bezetters vonden de plannen nadat Nederland was binnengevallen en realiseerden zich dat de locatie precies halverwege de grote Duitse steden en Engeland lag. 'Schiphol II' bleek een ideale basis om hier een Duits vliegveld aan te leggen wat ook is gebeurd.

Nog voor het vliegveld in gebruik genomen kon worden, werd de site omvangrijk gebombardeerd door de geallieerden. Op de Havelterberg vielen 5x zoveel bommen dan op Rotterdam! Dit, inclusief de prehistorie, zorgt er voor dat er een enorm divers landschap is ontstaan. Gekneed door ijs, en oorlog!

Overige informatie

Zorg dat je zelf een fiets bij je hebt. Plaats van begin is het bezoekerscentrum 'Holtingerveld', Van Helomaweg 16 Darp (net westelijk van Havelte). Er is een uitgebreide parkeerplaats waar je eventueel je auto met fietsendrager veilig en gratis kunt parkeren. LET OP: Er is slechts plaats voor 20 deelnemers. Aanmelden is verplicht via het Oermuseum in Diever. Dat kan per e-mail: fietstochten@oermuseum.nl of via de contactgegevens op de website van het Oermuseum (zie hieronder)

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Onderdeel van

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
Periode(s)
  • Steentijd
  • Bronstijd
  • Ijzertijd
  • WO II
Organisator Logo Bezoekerscentrum Holtingerveld
Telefoon: 0592 365 555

Locatie
Van Helomaweg 16
7971 PX Havelte

Wanneer?

14:00

Prijs: Volwassenen € 4,-; Kinderen € 3,-

Provincie

Mede-organisator(en)