Mini-colleges archeologie Zutphen

  • Binnen
  • Open dag
  • Lezing

De Nationale Archeologiedagen komen er weer aan! Op zaterdag 13 oktober kunnen schatgravers, bodemspitters en geschiedenisfanaten hun hart ophalen in de Musea Zutphen.
In het Stedelijk Museum Zutphen zijn doorlopend tal van archeologische opgravingen te zien én kunnen archeologiefans en geïnteresseerde bezoekers meekijken in de werkplaats archeologie door de doorkijkjes in het museum. Tijdens de Archeologiedagen in de Musea Zutphen kom je niet alleen oog in oog te staan met de laatst gevonden bodemschatten, je ontmoet ook de archeologen van Zutphen zelf en kunt ze live aan het werk zien en ze het hemd van het lijf vragen.

Op 13 oktober geven verschillende archeologen tussen 15.00 en 17.00 uur mini-colleges over uiteenlopende onderwerpen. Bekijk hieronder het programma:

15.00 -15.20 Prehistorie onder het Graaf Otto-bad door Davy Kastelein

Onder de perken en graszoden van het Graaf Otto-buitenbad ligt een verborgen wereld verscholen, die zich uitstrekt over meerdere perioden. Wist je bijvoorbeeld dat er een prehistorische boerderij verscholen ligt onder dit buitenbad? Net als verloren kwartjes, uitgegeven bij de snoepkraam, die teruggevonden zijn. Archeoloog Davy Kastelein vertelt je er alles over tijdens dit mini college.

15.20-15.40 De opgravingen aan de Halvemaanstraat door Jos van Dalfsen

Ruim drieduizend jaar bewoning is geregistreerd in dit achterafstraatje. Waar mensen leven, laten zij sporen achter. Archeoloog Jos van Dalfsen geeft een presentatie over het grootschalige onderzoek dat in de Halvemaanstraat is uitgevoerd in 2016 en 2017.

15.40 -16.00 De archeologie van Magie door Bert Fermin

In juli 2018 kwam op de IJsselkade een mysterieus amulet aan het licht. Wat was de betekenis ervan? Hoe werd het gebruikt? Was het occult of juist heel gewoon om je bezig te houden met magie? Deze en meerdere vondsten uit Zutphen geven een verrassend beeld op ‘magisch Zutphen’. Archeoloog Bert Fermin toont je Zutphen van haar magische kant.

16.00-16.20 Het Erfgoedportaal en archeologie door Renske den Boer

Zutphen zit als historische stad vol met erfgoed. Kijk maar om je heen, overal zie je prachtige gebouwen, kunst, historische documenten en bijzondere voorwerpen. Monumentenzorg, Musea Zutphen, het Archief en Archeologie zitten op een schat aan verhalen die verteld moeten worden. Deze partijen bundelen hun krachten. Ontdek deze verhalen zelf via de gloednieuwe website het Erfgoedportaal. Archeoloog Renske den Boer vertelt je graag hoe de website bijzondere vondsten en verhalen aan het licht brengt.

16.20-16.40 De Romaanse fase van de Sint Walburgiskerk door Michel Groothedde

Het archeologisch onderzoek in de Walburgiskerk bracht delen van de Romaanse kerk uit 1100 aan het licht. En dat zag er anders uit dan men tot nu toe dacht… Archeoloog Michel Groothedde neemt je mee in dit onderzoek en de bijzondere inzichten die het ons gaf.

16.40 -17.00 Munten en beelden uit de Sint Walburgiskerk door Bert Fermin

Het archeologisch onderzoek in de Walburgiskerk leverde ook een ‘schat’ aan munten op: bijna 500 exemplaren. Wat vertellen deze munten over het gebruik en het ritueel in de middeleeuwse kerk? En wat vertellen ons de sculpturen uit de kerk waaronder het Godsbeeld dat onder de vloer aan het licht kwam? Archeoloog Bert Fermin neemt je mee terug in de tijd en toont je de bijzondere vondsten die naar boven werden gehaald.

Overige informatie

De mini-colleges vinden plaats in het auditorium van de Musea Zutphen

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Logo Musea Zutphen
Telefoon: 0575516878
Website

Locatie
's Gravenhof 4
7201 DN Zutphen

Wanneer?

15.00 - 17.00 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)