Ontdek de prehistorische vuursteenmijn van Valkenburg

  • Binnen
  • Buiten
  • Rondleiding
  • Lezing

Meer dan 6000 jaar geleden ontgonnen de mensen in en rond Valkenburg stukken bos om hun akkers aan te leggen. Zij hoorden bij de eerste boeren in Nederland. De vuurstenen bijlen waarmee zij de bomen kapten maakten zij uit Valkenburgvuursteen. Zij hadden zoveel daarvan nodig, dat zij mijntjes moesten aanleggen om die vuursteen uit de kalkbodem (mergel) te halen.

Op de Plenkertstraat in Valkenburg zijn de resten van vuursteenmijntjes van meer dan 5000 jaar oud te zien. Gewoon, vanaf de straat, uniek in Europa ! Een van Nederlands oudste Rijksmonumenten.
Tijdens de Nationale Archeologiedagen 2018 krijg je verhalen en uitleg over de prehistorische mijnwerkers, de mijntjes, de ontdekking ervan en archeologische onderzoek van de Steentijd in Valkenburg. Je ziet de mijntjes en ziet en voelt bijlen, mijnwerkershakken en ander gereedschap die van vuursteen gemaakt zijn. Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober tussen 11.00 en 17.00 u. zijn constant mensen van de Stichting in onsen Lande van Valckenborgh ter plekke.

Op donderdag 18 (en 25) oktober is er ook een presentatie 'Valkenburgs prehistorie' in Museum land van Valkenburg te zien, gevolgd door wandeling naar en bezichtiging van vuursteenmijntjes Plenkertstraat. Aanmelden voor het bezoeken van de presentatie kan bij info@iolvv.nl of info@museumlandvanvalkenburg.nl

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Periode(s)
  • Steentijd
Organisator Logo Arch. Rijksmonument Vuursteenmijntjes
Telefoon: 043 6016494
Website

Locatie
Plenkertstraat 53; 18 en 25 okt. start in Museum Grote Straat centrum Valkenburg
6301GL Valkenburg aan de Geul

Wanneer?

zaterdag 13 en zondag 14: 11.00 - 17.00 u. Donderdagen 18 en 25 oktober: 14.00-16.00 u.

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)