“Oog in oog met rendierjagers” een wandeling op de Panberg, de Roten en de Heestert

  • Buiten
  • Wandeling

Amateurarcheologen en heemkundigen van HSK De Acht Zaligheden wandelen met je mee en vertellen het verhaal van dit prachtige gebied.

De Panberg en de voormalige vennen van de Roten vormen samen een bijzonder landschappelijk fenomeen. Waar komen die namen trouwens vandaan? Welke belangrijke geologische rol speelden hier een miljoen jaar geleden de oer-Rijn/Maas en de ijzig koude poolwinden tijdens de laatste ijstijd?

De Panberg (hoog en droog) en de Roten (laag en nat) vormden in de steentijd een ideaal gebied voor jager-verzamelaars om er te verblijven. Door wel duizend archeologische boringen in het terrein is dat ook duidelijk aangetoond. Tijdens een opgraving op de Panberg is zelfs een kampement aangetroffen van rendierjagers, die hier 11.000 jaar geleden bivakkeerden...

Trouwens in het gebied van de Panberg en de Heestert heeft het woord ‘schieten’ wel een heel geladen betekenis: In de flank van de Panberg lag ooit een schietberg en achter de eeuwenoude boerderij/herberg op de Heestert had de ‘guld’ een schutsboom. Ook de jagers kwamen regelmatig in de oude herberg van Peerke van de Heestert bij elkaar. In de 14e/15e eeuw lag de Heestert zo’n 400 m zuidelijker, de Oude Heestert genaamd. Over de Heestert en omgeving doen nog steeds geheimzinnige, romantische, spannende en grappige verhalen de ronde...

Wil je meer weten? Ga dan met deze Archeowandeling mee!

Overige informatie

Wandeling van 3½ km. Parkeren en start: Natuurpoort TerSpegelt Halverwege een pauze met gratis koffie/thee. Een vrijwilliger van Staatbosbeheer vertelt dan over het bosbeheer.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Steentijd
  • Moderne Tijd
Organisator Logo Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden
Telefoon: 0652121949

Locatie
Natuurpoort TerSpegelt, Postelseweg
5521 RD Eersel

Wanneer?

13.30 u. tot ± 16.30 u.

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)