Open huis bij de archeologen van Amsterdam

  • Binnen
  • Buiten
  • Open dag
  • Digitale archeologie
  • Spel

Dit jaar is het thema 'De opgravingen en archeologische vondsten van de Noord-Zuidlijn. Met het archeologisch onderzoek bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn krijgt de rivier de Amstel een stem in de historische verbeelding van Amsterdam. De Amstel was de slagader, de centrale as, van de stad. Hier ontstond circa 800 jaar geleden een nieuwe handelsstad, Amsterdam. Archeologen kregen in het centrum daarvan, op het Damrak en het Rokin, letterlijk fysiek toegang tot de rivierbedding dankzij de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

De opgravingen in de Amstel produceerden een waterval aan vondsten, circa 700.000: kapot, heel, de meest uiteenlopende voorwerpen, alles door elkaar. Damrak en Rokin bleken rijke vindplaatsen vanwege het afval dat vele eeuwen lang in de rivier was gestort, en verloren voorwerpen die per ongeluk te water waren geraakt. 10.000 van deze vondsten zijn te bezichtigen in het nieuwe metrostation Rokin. Dit kan altijd - met een OV-kaartje even inchecken en binnen een half uur weer uitchecken - dan kost het niets!

Tijdens de Archeologiedagen houden de archeologen van Amsterdam open huis. Je kunt hier hun werkplaats bekijken, verschillende vondsten uit de NZ-lijnopgravingen zien en ze het hemd van het lijf vragen! Ook kun je de film komen bekijken, die is gemaakt over 15 jaar graven en onderzoek doen bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn: 'Amstel, spiegel van de stad'.

Buiten de werkplaats op het grasveld kunnen kinderen archeologische vondsten wassen en uitzoeken met behulp van een archeoloog. Binnen kunnen ze die vondsten vervolgens uitzoeken en puzzelen of scherven bij elkaar passen of op andere wijzen de vondsten ordenen.

Daarnaast kun je die dag in de werkplaats als een echte archeoloog 'je eigen vitrine' maken op de website die is gemaakt over de opgravingen: Belowthesurface.amsterdam.

Beide dagen zijn er lezingen (zie elders op deze website) in de Commandantswoning op het Marineterrein achter de werkplaats van de acrcheologen.

Overige informatie

De werkplaats ligt op het Marineterrein achter het Scheepvaartmuseum. Ga door de 1e poort in de muur aan de Kattenburgerstraat vanaf het Scheepvaartmuseum en loop dan min of meer rechtdoor naar de werkplaats. Er zullen vlaggen van de Archeologiedagen hangen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Onderdeel van

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed
Periode(s)
  • Geen specifieke periode
Organisator Logo Monumenten en Archeologie, gemeente Amsterdam
Telefoon: 0612465667
Website

Locatie
Werkplaats archeologen (gebouw 002), Marineterrein, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam
1018 JA Amsterdam

Wanneer?

Van 10.00 tot 17.00 uur

- Toegang gratis

Provincie