Portable Antiquities of the Netherlands in Kasteeltuin Assumburg

  • Binnen
  • Spreekuur

Heeft u ook (een verzameling) vondsten thuis? Dan kunt u op zondag 14 oktober 2018 langskomen in het Koetshuijs van Kasteeltuin Assumburg. Hier zal registrator Julius van Roemburg van het PAN-project u te woord staan.

Het doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privébezit, en dan met name metaalvondsten gevonden met behulp van een metaaldetector, te documenteren en online te publiceren. Daardoor komt de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar voor de wetenschap, erfgoedonderzoek, musea en andere geïnteresseerden. Deze private verzamelingen zijn heel waardevol voor de wetenschap, maar zijn nooit systematisch beschreven en daarom nauwelijks bekend bij professionals.

Een deel van de privé verzamelingen is bedreigd; verzamelaars die begonnen te zoeken in de jaren ’70 van de 20ste eeuw, toen de metaaldetector breed werd geïntroduceerd, zijn inmiddels op leeftijd. De wetenschappelijke waarde van hun collectie zit niet alleen in de vondsten zelf, maar vooral in de locatie waar deze werden gevonden. Kennis over de exacte vindplaats is vrijwel nooit door de vinder opgeschreven, maar zit in zijn/haar herinnering. Die moet mondeling worden overgedragen, op kaart worden gezet gecombineerd met foto’s en beschrijvingen.

Overige informatie

In 'het Koetshuijs', bezoekerscentrum van Kasteeltuin Assumburg.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Periode(s)
  • Geen specifieke periode
Organisator Logo Gemeente Heemskerk
Telefoon: 0251 256680

Locatie
Tolweg 9a
1967 NG Heemskerk

Wanneer?

10.00 - 12.30 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)