Romeinen in Zwammerdam

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Buiten
  • Speurtocht
  • Tentoonstelling
  • Workshop

Op vrijdag 12 oktober strijkt de onderzoekstent van de Romeinse vicus aan de Rijn neer in Zwammerdam, tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Help je mee bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp, de vicus, van bijna 2000 jaar geleden in de Pop-Up ArcheoHotspot? Wil je Romeins aardewerk in je handen hebben en mee onderzoeken? Of Romeinse dakpannen wegen en meten? Kom dan naar de legertent naast Grand Café De Haven op terrein van zorginstelling Ipse de Bruggen in Zwammerdam.

In de TENToonstelling kom je van alles te weten over Zwammerdam in de Romeinse tijd en over het onderzoek. Je kunt meedoen aan een speurtocht op het castellum- en vicusterrein.

Zwammerdam ligt aan de Rijn, tussen Bodegraven en Alphen aan den Rijn. Het heette Nigrum Pullum in de Romeinse tijd en net buiten het centrum, op Landgoed Hooge Burch, stond bijna 2000 jaar geleden een Romeins fort. Nu is op die plek de zorginstelling Ipse de Bruggen voor verstandelijke gehandicapten te vinden, en Grand Café De Haven. Bij het fort zijn zes Romeinse schepen gevonden; de beroemde Zwammerdamschepen.

Rond het fort lag een kampdorp, een vicus. Hier woonden en werkten handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten. Alles in de vicus stond in dienst van de soldaten in het fort. In de jaren ’70 en ook later zijn veel archeologische opgravingen gedaan op de plek van de vicus en toch zijn veel vondsten van die opgravingen nooit eerder bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Archeologen van het project Romeinse vicus aan de Rijn proberen antwoorden te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp. Ook onderzoeken ze het dagelijkse leven, de uitgeoefende ambachten en de manier waarop de bewoners met de soldaten van het fort en de lokale bevolking omgingen. Maar ze hebben wel hulp nodig bij dat onderzoek! Dus kom langs en help mee!

Overige informatie

De onderzoekstent staat naast Grand Café De Haven. Bij slecht weer of als het te koud is, zijn we binnen in het Grand Café te vinden. Ook na de Nationale Archeologiedagen zijn de archeologen nog aan het werk en kun je meehelpen (t/m za 20 oktober).

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo Romeinse vicus aan de Rijn
Telefoon: 06-44130020
Website

Locatie
Spoorlaan 19
2471 PB Zwammerdam

Wanneer?

elke dag van 10.30 tot 15.30 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)