Tempels en rituelen

  • Buiten
  • Lezing

Hoe werden tempels gebruikt? Wat voor verschillende soorten tempels zijn er en waarin verschillen ze? Ontdek het antwoord op deze vragen tijdens lezingen die worden gegeven in de Nehalennia tempel vlakbij Colijnsplaat!

Vlakbij Colijnsplaat bevond zich in de Romeinse Tijd een Gallo-Romeinse tempel ter ere van de godin Nehalennia. Zeelui en handelaren plaatsten altaren in de tempel ter ere van de godin om zo een veilige zeereis te bevorderen. De handelaren kwamen uit onder andere Augst in Zwitserland, Bonn, Trier en Keulen in Duits­land, Besançon en Rouen in Frankrijk en Nijmegen. In de jaren '70 zijn er meer dan 300 Nehalennia-altaren en beelden opgevist uit de Oosterschelde. Resten van de tempel liggen nog altijd op de Oosterscheldebodem. In 2004 werd in Colijnsplaat een replica van de tempel gebouwd.

Bij en in deze tempel geeft archeoloog Robert van Dierendonck op 13 oktober pop-up lezingen met twee verschillende thema's:
* Griekse, Romeinse en Gallo-Romeinse tempels: verschillen en overeenkomsten
* Het ritueel van de gelofte.

De lezingen worden tussen 11.15 tot 16.00 uur doorlopend aangeboden. De lezingen duren circa 20 minuten met pauzes ertussen van ca. 20 minuten.

Overige informatie

De lezingen worden tussen 11.15 tot 16.00 uur doorlopend aangeboden. De lezingen duren circa 20 minuten met pauzes ertussen van ca. 20 minuten. De lezingen zijn buiten bij de tempel en gedeeltelijk in de overdekte zuilengalerij van de tempel. De nabijheid van de Oosterschelde kan voor een koude wind zorgen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo Gemeente Noord-Beveland
Telefoon: 0113-377357

Locatie
Oude Haven
4486 CZ Colijnsplaat

Wanneer?

Doorlopend tussen 11.15 en 16.00 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)