Tentoonstelling ’80 jaar Oorlog’ in het Rijksmuseum

  • Binnen
  • Tentoonstelling

Tijdens de Archeologiedagen op 12 oktober start de tentoonstelling '80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland' in het Rijksmuseum.

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Over deze jarenlange strijd van de Nederlanden tegen de Spaanse koning Filips II onder leiding van Willem van Oranje zijn talloze verhalen te vertellen. Verhalen over wapengekletter en tactische meesterzetten, over onderdrukking en vluchtelingen en over idealen als tolerantie en vrijheid.

Met een eigentijds tentoonstellingsontwerp van de Vlaamse theatervormgever Roel van Berckelaer toont het Rijksmuseum hoe de Tachtigjarige Oorlog Nederland heeft veranderd en gevormd. Ook wordt duidelijk hoe het zuiden, nu België, door deze strijd een eigen karakter kreeg. 80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland is de eerste grote tentoonstelling die het gehele conflict belicht en ook het internationale perspectief ervan laat zien. Kwesties als godsdienstvrijheid, zelfbeschikkingsrecht, terreur en vervolging die ook vandaag de dag actueel zijn, duiken steeds op.

In '80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland' zijn tweehonderd kunstwerken en voorwerpen te zien die zelf een rol speelden in dit conflict en hier ‘ooggetuigen’ van waren. Hierbij zijn ook een aantal belangrijke archeologische voorwerpen te zien, o.a. Haarlemse bodemvondsten. Het gaat om 20 kanonskogels van steen, die de Spanjaarden tijdens het beleg op de stad afschoten en die achter de muren terecht gekomen zijn.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Organisator Logo Rijksmuseum
Telefoon: +31-(0) 6 15539974

Locatie
Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Wanneer?

iedere dag open van 09.00-17.00u.

- Toegang gratis

Provincie