Tiel Handelsstad in de middeleeuwen, eerste broodje walvis?

  • Voor kinderen
  • Speurtocht
  • Tentoonstelling

Tiel is een van de oudste steden van Nederland.
Na de ondergang van Dorestad in de 9e eeuw vestigden veel kooplieden zich in Tiel en ontwikkelde de stad zich tot een belangrijke internationale handelsstad. Er was een multiculturele samenleving. Dankzij de vondsten krijgen we een indruk hoe het dagelijks leven was en hoe de stad zich ontwikkelde.

De tentoonstelling laat objecten zien die voornamelijk gevonden zijn in het gebied Agnietenstraat, Westluidensestraat en Koninginnestraat. Topografische kaarten tonen hoe Tiel was in de Middeleeuwen. Bijzonder zijn de vondsten uit de beerput waar een achttal lagen zijn onderscheiden met voorwerpen uit diverse perioden. Deze beerput werd opgegraven door BATO van de Vereniging Oudheidkamer Tiel en omgeving en geven een goed beeld van het dagelijks leven. Topstuk van de tentoonstelling is het bord uit circa 1000 dat gemaakt is van een wervel van een walvis en gevonden werd op ’t Plein (zie foto!). Aan dit bijzondere bord is een wedstrijd gekoppeld. Kinderen kunnen een tekening maken van een broodje walvis en een vikingprijs winnen. Ook kunnen kinderen zelf aan de gang als archeoloog en is er een speurtocht. De expositie is tot stand gekomen dankzij de medewerking van de BATO, Jan Bouwhuis Fotografie en Antiquariaat John Quakernaat.

Voor kinderen is er een speurtocht en een tekenwedstrijd ( tekeningen in te leveren tot en met 30 december). Er is een archeologie werkplaats waar kinderen kunnen opgraven, determineren en restaureren.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Middeleeuwen
Organisator Logo Flipje en Streekmuseum
Telefoon: 0344614416

Locatie
Plein 48
4101LJ Tiel

Wanneer?

van dinsdag tot en met vrijdag van 13.30-17.00 uur en in het weekend van 13.30-16.30 uur

Prijs: volw. 4,50 en kinderen 1,50

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie