Wandeling om de terpen

  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Rondleiding
  • Wandeling

Het Archeologisch Steunpunt van Wijnaldum organiseert een begeleide herfstwandeling van 6 km. Wat zijn terpen nou eigenlijk, wat hebben ze voor archeologische waarde, en wat is er om de terpen heen allemaal veranderd in het landschap?

Er is ook heel wat speciaals gevonden rond de terpen: bijvoorbeeld een bijzondere fibula, een mantelspeld, die in 1953 werd op de Tjitsmaterp een werd gevonden, en nu in het Fries Museum in Leeuwarden ligt. Deze bijzondere vondst was zeer kostbaar, omdat het versierd is met goud en ingelegd met rood almandijn, afkomstig uit India!

De wandeling begint dan ook met het kijken naar enkele van de vondsten die rond de terpen gedaan zijn. Wat kunnen deze ons over onze geschiedenis vertellen?
Na een bezoek aan de nieuwe Terpentoer wandel je via het deels onverharde pad langs de Ried. Onderweg hoor je alles over het ontstaan van de terpenrij ten oosten van het dorp.
De resultaten van grootschalige opgravingen in de jaren 90 komen aan bod, maar ook de voormalige spoorlijn en prachtige molen.

Op de terugweg bezoeken we de eeuwenoude boerderij Okkingastate. Nu zit hier een modern melkveebedrijf. Zij houden Open Dag waardoor je, naast het nuttigen van een versnapering, ook de boerderij kunt bekijken. Hierna loop je de terp op, en kan je zelf het hoogteverschil ervaren.

Rond de boerderij zijn workshops, er is een proeverij van o.a. melklikeur en er zijn kraampjes met biologische groentes, snijplanken, collages en streekproducten uit het Waddengebied. Ook is er een leuke stand met spullen uit de jaren 50.Overige informatie

Je vertrekt met een groep vanuit het Archeologisch Steunpunt. Deze locatie bevindt zich in de consistorie achter de kerk van Wijnaldum. Kosten deelname € 4,00. Kinderen tm 12 jaar € 2,50 Honden aangelijnd toegestaan. Deelname is op eigen risico. Draag stevige schoenen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website. en deze Facebook pagina

Organisator Logo Stichting Archeologisch Steunpunt Wijnaldum
Telefoon: 0624125539
Website

Locatie
Consistorie achter de kerk - Tsjerkepaed 3
8857 BJ Wijnaldum

Wanneer?

13.00 uur in groepsverband

Prijs: € 4 volwassenen/ € 2,50 kind

Provincie