Wolven en slakken op de Veluwe – activiteiten rond de vroegmiddeleeuwse ijzerproductie

 • Voor kinderen
 • Binnen
 • Buiten
 • Archeologiefestival
 • Fietstocht
 • Rondleiding
 • Spreekuur
 • Lezing
 • Tentoonstelling
 • Workshop

Wolven en slakken op de Veluwe
Door nieuwe ontwikkelingen en experimenten met pas gevonden klapperstenen organiseren diverse organisaties uit de gemeenten Apeldoorn en Epe deze Nationale Archeologiedagen samen een programma over de vroegmiddeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe. In deze periode werd er op zeer grote schaal – het meeste van heel Noordwest Europa – ijzer gemaakt uit klapperstenen. De ijzerkuilen en ijzerslakkenhopen zijn daar nu nog zichtbare getuigen van. De laatste jaren zijn door nieuwe opgravingen en nieuwe technieken veel nieuwe gegevens ontdekt.

Er wordt onder meer een ijzeroven gestookt zoals dat gebeurde in de vroege middeleeuwen – echt met klapperstenen - bij Veluws Museum Hagedoorns Plaatse in Epe. De voorbereidingen vonden 25 augustus al plaats met het bouwen van de lemen ijzeroven en het voorbewerken van de klappersteen. Op zaterdag 22 september is de afbouw van de oven en het smeden van een brok ruw ijzer (wolf). Dan wordt ook de reizende tentoonstelling geopend over de laatste ontdekkingen en nemen verhalenvertellers je mee terug in de tijd.

Tijdens de archeologiedagen zelf is de climax:
Op vrijdag 12 oktober is er een lezing over voorkomen van ijzer in onze bodem.

Op zaterdag 13 oktober wordt de ijzeroven in Epe echt gestookt met klapperstenen als ijzererts. Bij Hagedoorns Plaatse kun je ook zelf opgraven en je eigen bodemvondsten meenemen naar het bodemvondstenspreekuur, een fietstocht langs archeologische plekken maken en nog veel meer.

Zondag 14 oktober verplaatst de activiteit naar Apeldoorn. Bij de grote ijzerslakkenhoop in Sportpark Orderbos, bij AV’34 kun je zelf smeden op vroegmiddeleeuwse wijze, naast de ijzerslakkenhoop kun je ook hier de reizende tentoonstelling bekijken, de leskist OUD IJZER gebruiken, je laten meevoeren door de verhalenvertellers en je eigen bodemvondsten meenemen naar het bodemvondstenspreekuur.

Volg de links naar meer informatie over de verschillende activiteiten.
Tot ziens in Epe en Apeldoorn!

Wolven en slakken op de Veluwe is een samenwerking van Archeologische Werkgroep Apeldoorn, Vertelgenootschap, EPA, Gemeente Apeldoorn, IVN Apeldoorn, KNNV Epe - Heerde, Werkgroep Archeologisch en Cultuurhistorisch Erfgoed (Epe), Ampt Epe, Veluws Museum Hagedoorns Plaatse, Fietsersbond Epe en Gemeente Epe.

Overige informatie

De activiteiten vinden plaats in Epe, bij museum Hagedoorns Plaatse en in Apeldoorn, bij de grote ijzerslakkenhoop in sportpark Orderbos. Zie verdere informatie bij pagina's van de afzonderlijke activiteiten.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
 • Alle perioden
Organisator Logo gemeente Apeldoorn
Telefoon: 0627189071

Locatie
Sportpark Orderbos 19
7313 HN Apeldoorn

Wanneer?

alle dagen 11-17 uur, behalve zondag 13-17 uur

- Toegang gratis

Provincie