Archeologie vanuit de lucht

  • Binnen
  • Lezing

In het kader van de Nationale Archeologie Dagen 2018 organiseert AWN Afdeling 19 Twente in samenwerking met Museum Hengelo een lezing over een relatief nieuwe vorm van het bedrijven van archeologie vanuit de lucht. En het bijzondere daaraan is dat elke amateur met relatief eenvoudige middelen al hele mooie waarnemingen kan doen vanachter het eigen bureau.

Aan de hand van digitale huis-, tuin- en keukenmogelijkheden heeft Bert Terlouw uit Raalte in de kurkdroge zomer van 2018 zeer veel cropmark waarnemingen gedaan.

Een cropmark is een variatie in de kleur of groei van gewassen of andere vegetatie op het bodemoppervlak die een patroon vormt. Interpretatie van een cropmark was soms erg lastig en ook wel eens verraderlijk. Door een combinatie te maken van satelliet- en AHN beelden, al dan niet gecombineerd met andere beschikbare bronnen leerde Bert al doende de cropmarks steeds beter te duiden.

Zo heeft hij minimaal veertien tot dan toe onbekende (mogelijke) kasteel/ burchtterreinen in oost Nederland gevonden. Sommigen daarvan konden gelinkt worden naar historische bronnen, de meesten echter (nog) niet.

Daar waar het kasteelterreinen betrof werd steevast Diana Spiekhout (RUG) er bij betrokken vanwege haar promotieonderzoek naar Middeleeuwse kastelenlandschappen in het Oversticht. Naast deze specifieke waarnemingen trof Bert in 2018 ook meerdere grafvelden, Celtic fields en allerlei andere zaken aan. Hij zal een doorkijkje geven in zijn waarnemingen 2018.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Middeleeuwen
  • Moderne Tijd
Organisator Logo AWN Afdeling 19 Twente
Telefoon: 0546 860154

Locatie Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551DP Hengelo

Wanneer?

Start 19:30

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)