Archeologiedag Werelderfgoed Schokland

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Buiten
  • Archeologiefestival
  • Tentoonstelling

Waar kan je de archeologie beter beleven dan op Werelderfgoed Schokland? Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten. Kom dit beleven op zondag 13 oktober. Dan is er een buitengewoon archeologie-programma. Hieronder een indruk van het programma.

1. Bezoekerscentrum De Gesteentetuin
Beleef de steentijd. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Ze maakten hun eigen gereedschap, gebruiksvoorwerpen en kleding van dat wat er in de natuur voor handen is.

Demonstraties
De geschiedenis komt tot leven. Weet je dat je van brandnetel touw kan vlechten? Diederik doet het voor. Doe jij mee? Ook kun je zien hoe de mensen van vroeger kookten op vuur. Als je wilt kun je daar ook iets van proeven.

Activiteiten
Je kunt bij het bezoekerscentrum ook schatgraven en een steen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum. Kom de archeologie-scherven-puzzel doen of een pijl en boog maken en daarmee jagen op (kartonnen) rendieren in het bos.

2. Museum Schokland
Bij het museum is deze dag veel aandacht voor de spectaculaire opgraving van het schip uit begin 18de eeuw bij het dorp Rutten in 2018. Er is een uitgebreide presentatie te bewonderen dat een beeld geeft van de het complexe archeologisch onderzoek.

Presentaties
Maritiem archeoloog Yftinus van Popta is verbonden aan de universiteit van Groningen. Hij was in 2018 de projectleider van de opgraving van het 18e eeuwse scheepswrak bij Rutten. Op de Archeologiedag vertelt hij over dit archeologische project en presenteert voorlopige onderzoeksresultaten.

Workshops
Erik de Viking laat je zien hoe vroeger leer werd bewerkt. Je gaat hem ongetwijfeld herkennen aan zijn kleding. Het is alsof hij zo uit de Middeleeuwen is komen lopen. Kinderen en hun ouders kunnen tegen een kleine vergoeding leuke voorwerpen van echt leer maken.

In het kinderatelier kun je jouw eigen schip ontwerpen en toevoegen aan de zee-collage. Aan het einde van de dag neem je jouw eigen schip natuurlijk mee naar huis.

Amateurarcheologen
Bij de scheepsopgraving in Rutten zijn veel amateurarcheologen van AWN Flevoland betrokken (onderdeel van de Landelijke vereniging voor amateurarcheologen). Bij hun stand kun je zien en luisteren welke werkzaamheden er zijn als archeoloog en welke bijzondere vondsten er zijn.

Vervoer
Stap op de kar van Toerisme Schokland en laat je vervoeren tussen Museum Schokland en het bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Je kan mee met deze trekker als je een archeologieticket hebt. (Zonder ticket betaal je 6 euro p.p. voor een retourrit).

Tickets
Met een speciale archeologieticket krijg je op zondag 13 oktober toegang tot:

• Museum Schokland (inclusief de lezingen, demonstraties en knutselworkshop)

• Bezoekerscentrum De Gesteentetuin met activiteiten gericht op archeologie en pre-historische beleving

• Vervoer tussen bezoekerscentrum en Museum (via Toerisme Schokland)

7,50 euro per ticket voor iedereen van 6 jaar en ouder (te koop bij Museum Schokland op 13 oktober)

Tijden
Het bezoekerscentrum en het Museum zijn geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De activiteiten duren tot ongeveer 16.00 uur.

De trekker met karren van Toerisme Schokland rijden van 11.30 tot 16.00 uur tussen het Museum en De Gesteentetuin.

Het museumrestaurant is van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Bij het bezoekerscentrum De Gesteentetuin zijn ook consumpties te verkrijgen.

3. Lezingen Yftinus van Popta
De presentaties zijn om 13.30 en 15.30 uur in de museumkerk.

Parkeren
Omdat er beperkt parkeerruimte is op Schokland, kan het soms noodzakelijk zijn een stukje te wandelen naar het Museum of de Gesteentetuin. De meeste parkeerruimte is bij het Museum. Vanaf daar kan je (met de archeologie-ticket) mee op de karren naar De Gesteentetuin.

Meer informatie over de afzonderlijke activiteiten vind je onderaan deze pagina.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Logo Werelderfgoed Schokland
Telefoon: 0641068287
Website

Locatie Werelderfgoed Schokland
Middelbuurt 3
8319 AB Schokland

Wanneer?

11.00 - 17.00 uur

Prijs: 7,50 euro voor iedereen van 6 jaar en ouder (toegang workshops, lezingen museum en demonstraties en activiteiten bij bezoekerscentrum De Gesteentetuin en vervoer op de karren (indien beschikbaar)

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie

Mede-organisator(en)