Archeologisch Spreekuur in Alphen (NB)

  • Spreekuur

Heeft u oude scherven, stenen of munten gevonden in de tuin, op uw akker of ergens in Alphen of omgeving? Heeft u nog iets op zolder liggen en vraagt u zich wel eens af of het misschien wel ‘iets heel ouds’ is? Kom dan zondagmiddag 13 oktober naar het Archeologie Spreekuur in het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen (Noord-Brabant) waar onze archeologe Els Leguijt-Lems u kan vertellen wat u gevonden hebt of kan doorverwijzen naar andere deskundigen. Zij wordt daarin bijgestaan door leden van de Werkgroep Archeologie die zelf al diverse vondsten van archeologische waarde op hun naam hebben staan.

“Iedereen heeft kans om iets te vinden, ook al weet je vaak niet meteen wat het is”, meent archeologe Els Leguijt. “Zolang je met aandacht kijkt tenminste, anders valt het je gewoon niet op. Zelf vind ik ook bij toeval wel eens wat. Zo maakte ik laatst met mijn man een wandeling richting Gilze, we liepen wat te kletsen, en ineens zie ik op het zandpad een scherf met een aparte vorm. Ik raapte het op en herkende dat het Romeins was. Het blijkt de onderkant van een Romeins zalfflesje te zijn, van aardewerk. Het is niet compleet, maar dat vind ik zelf niet erg. Het is toch bijna tweeduizend jaar oud.” Intussen staat het kleine zalfpotje naast de andere vondsten uit de Romeinse tijd in een vitrine in het museum in Alphen.

Dus, heeft u ook een voorwerp in uw bezit waarvan u niet weet wat het is of waar het vandaan komt, gooi het niet weg maar laat het zien op het Archeologisch Spreekuur in Alphen.

En goed om te weten: de voorwerpen blijven altijd eigendom van de vinder en worden niet op hun geldwaarde getaxeerd. In bijzondere gevallen en als de eigenaar het zelf aangeeft kan het voorwerp in bruikleen gegeven worden aan het oudheidkundig museum. Het gaat de Werkgroep om een beeld te krijgen van de vondsten in de regio. Dat helpt hen bij hun onderzoek naar de diverse archeologische perioden in en rond Alphen en verschaft u kennis over de geschiedenis van uw vondst.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Logo Heemkundekring Carel de Roy
Telefoon: 06-51832848
Website

Locatie Oudheidkundig Streekmuseum Alphen NB
Baarleseweg 1
5131 BA Alphen NB

Wanneer?

van 14.00-15.00 uur

- Toegang gratis

Provincie