Archeologische wandeling over Neanderthalergebied

  • Buiten
  • Rondleiding
  • Wandeling

Grafheuvels, een hunebed en `celtic fields' op de stuwwal bij Mander

Historicus en AWN-lid Dick Schlüter verzorgt op zondagmorgen 13 oktober een ruim anderhalf uur durende rondwandeling door een van de mooie plekken van Twente.

De wandeling begint om 10.30 uur bij het informatiecentrum IJs en Es van Landschap Overijssel, tegenover de horecagelegenheid `De Molen van Bels', aan de Bergweg 9, 7663 TB Mander (gemeente Tubbergen). Er is ruime parkeergelegenheid.

De oudste voorwerpen die in het te bewandelen gebied zijn aangetroffen waren afkomstig van de Neanderthalers. Het gaat om het tot nu toe enige kampement van deze ruim 40.000 jaar geleden uitgestorven mensen.

Maar ook onze voorouders hebben hun sporen nagelaten in de vorm van de ligging van een hunebed en grafheuvels uit verschillende prehistorische periodes. En het landschap bevat meer geheimen. Recent werden verschillende zogenoemde `celtic fields' ontdekt oftewel akkercomplexen uit de IJzertijd.

Ook middeleeuwse verkaveling zowel als jongere ontginningssporen vertellen een boeiend verhaal met betrekking tot de bewoningsgeschiedenis van het gebied dat het waard is om ter plekke te zien en te ervaren.

Dick Schlüter neemt een aantal archeologische voorwerpen mee uit de verschillende bewoningsperiodes zodat het ook mogelijk wordt om de Neanderthalers zowel als onze (verre) voorouders even heel dicht `op de huid te kruipen'.

Aanmelding voor de rondwandeling via: d.schluter@kpnmail.nl

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Logo AWN Afdeling 19 Twente
Telefoon: 0546 860154

Locatie Verzamelen bij horecagelegenheid "De Molen van Bels"
Bergweg 9
7663TB Mander (gemeente Tubbergen)

Wanneer?

Vertrek om 10:30

- Toegang gratis

Provincie