Archeoloog voor één dag

  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Archeologiefestival
  • Open dag

Een Romeinse stad in Genooi?

Dit jaar organiseert de Stichting Erfgoed Venlo weer speciaal tijdens de Nationale Archeologiedagen archeologische opgravingen op een terrein in de buurt van het Kapelke van Genooi (zie kaartje).
Vooral kinderen kunnen die dag naar hartenlust op ontdekkingstocht naar de Romeinen gaan.

Op dit speciale terrein zijn in het verleden Romeinse sporen van een villa, een statio of een ander bouwwerk gevonden. De archeologen zijn er wel nog niet uit wat voor soort bouwwerk dit was. Het zou ook een wachtpost of een pottenbakkersoven kunnen zijn geweest. Wat wel bekend is, is dat er een Romeinse weg heeft gelopen en aan Romeinse wegen lagen natuurlijk Romeinse gebouwen.
Zoals bekend zijn de Romeinen in dit gebied rond Venlo vanaf ongeveer 20 voor Christus doorgedrongen. Rond 175 na Christis zijn ze weer vertrokken. Venlo werd door de Romeinen gesticht in de eerste eeuw na Chr. als wegdorp, in het Romeins “vicus”.

Een statio was in die tijd een plek waar je je paard kon verwisselen, waar je wat kon eten en drinken. In het word “station” dat we nu gebruiken zit dat woord “statio” ook opgesloten. Een station is dus een moderne statio. Zo’n statio was een gebouw van steen en hout. Van dat hout zal niet veel meer over zijn, maar van stenen des te meer. Met schepjes mag er ook gegraven worden tot een diepte van 40 cm. Misschien vind je oude stenen of stukjes baksteen of dakpan.

Op het omheinde terrein zal de Stichting Erfgoed Venlo uitleg geven over de plek van de statio en zullen kinderen met metaaldetectors metalen voorwerpen mogen opzoeken. De vondsten zullen door een archeoloog worden onderzocht en er zal uitleg gegeven worden over de vondsten.

Heb je zelf een detector? Breng hem mee!

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo Stichting Erfgoed Venlo
Telefoon: 0773543287
Website

Locatie Groeneweg
Groeneweg parallel aan de maas en Genooyerweg Venlo
5914 CA Venlo

Wanneer?

10.00 - 16.00

- Toegang gratis

Provincie