Cyprus: Eiland in beweging

  • Tentoonstelling

De tentoonstelling Cyprus – eiland in beweging vertelt u het bijzondere verhaal van een eiland met meer dan twaalfduizend jaar geschiedenis en cultuur. Cyprus was een van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in de Middellandse Zee. U ziet circa vierhonderd objecten, waaronder driehonderd archeologische topstukken uit Cyprus’ nationale collecties. In de zalen staan manshoge beeldhouwwerken en portretten van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk met gezichtjes en dierfiguren, luxe importen uit het oude Nabije Oosten en Egypte, grote bronzen ketels en wapens, kleurige mozaïeken, gouden sieraden en een met zilver ingelegde koningszetel. Het is voor het eerst dat in Nederland een grote expositie over de archeologie van Cyprus is te zien.

Eiland in beweging
Door zijn strategische ligging is Cyprus al duizenden jaren lang het centrale punt van contacten en handel tussen culturen in het oostelijke en westelijke Middellandse Zeegebied. Op Cyprus vond daardoor een voortdurende uitwisseling van goederen en ideeën plaats. Die versmelting van culturele invloeden staat centraal in de tentoonstelling. Een deel van de expositie gaat over markante historische figuren en archeologische opgravingen vanaf de negentiende eeuw op Cyprus. Maar ook de actuele illegale opgravingen en handel in oudheden komen aan bod. Artistieke natuurfoto’s op de wanden en subtiel bewegende projecties vormen het decor van het tentoonstellingsverhaal.

Audiotour Aphrodites favorieten:
Wist je dat volgens de verhalen van de oude Grieken de godin Aphrodite uit het schuim van de zee bij Cyprus is geboren? Haar naam betekent dan ook ‘uit het schuim geboren’. Ze was godin van de liefde en de mooiste godin van alle Griekse godinnen. In de audiotour ‘Aphrodites favorieten’ vertelt de godin van de liefde van alles over de leukste plekken op het eiland. Ook komt de god van de oorlog Ares langs in haar talkshow en verken je het Cyprus door met Aphrodite op reis te gaan langs de objecten.
De audiotour is voor kinderen vanaf 7 jaar, duurt ca. 50 minuten en is gratis bij een bezoek aan het museum.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Geen specifieke periode
Organisator Logo Rijksmuseum van Oudheden
Telefoon: 071 - 5163 164
Website

Locatie Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311EW Leiden

Wanneer?

10.00-17.00 uur

Prijs: volwassenen € 12,50, kinderen vanaf 5 t/m 17 jaar € 4, kinderen t/m 4 jaar gratis

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie