Eerste expositie van vondsten in Het Klooster

  • Tentoonstelling

Eindelijk is het zover: enkele vondsten uit de opgravingen in Het Klooster in Nieuwegein worden getoond in Museum Warsenhoeck!

In januari 2017 was het groot nieuws: Nieuwegein heeft er 6000 jaar geschiedenis bij! In de kleigrond van Het Klooster zijn 6000 jaar oude resten van de Swifterbantcultuur gevonden. Ongeveer 4000 jaar voor Christus leefden er dus mensen in het gebied van het huidige Nieuwegein. Juist in die periode was er een overgang van een rondtrekkend jagers- en verzamelaarsbestaan naar een manier van leven met landbouw, boerderijdieren en permanente bewoning op één plek. Omdat de eerste vondsten van deze cultuur werden gedaan nabij Swifterbant, een plaatsje in Flevoland, is deze cultuur na die plaats vernoemd.

De vele vondsten bestaan uit vuurstenen werktuigen die waarschijnlijk ter plaatse zijn gemaakt, (versierd) aardewerk, zelfs complete potten, een hanger van barnsteen, en in ieder geval drie menselijke skeletten waaronder een vrouw. Na onderzoek bleek in 2018 hoe bijzonder de vondst was: het is het oudste babygraf dat in Nederland is gevonden. In de arm van de vrouw lag een baby. Moeder en dochter kregen de namen Ava en Ynge. Tijdens de Nationale Archeologiedagen worden voor het eerst enkele objecten in een vitrine getoond!

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Steentijd
Organisator Logo museum Warsenhoeck
Telefoon: 0642581281
Website

Locatie museum Warsenhoeck
Geinoord 11
3432 PE Nieuwegein

Wanneer?

14.00 -17.00 uur

- Toegang gratis

Provincie