Veluwse Versieringen – Geheimen uit Gelderse bodem: 10.000 jaar archeologische sieraden

  • Binnen
  • Opening
  • Presentatie
  • Lezing
  • Tentoonstelling

Sieraden zijn van alle tijden en bij archeologisch onderzoek worden ze dan ook regelmatig opgegraven. Hoe ze in de bodem terechtkwamen, is al een verhaal op zich. Zo kan een kraal een keer verloren zijn gegaan of is een glazen armband gebroken. Maar sieraden werden in tijden van oorlog of als gift aan goden ook opzettelijk begraven. Alle sieraden die in de loop der tijd zijn opgegraven, vertellen een verhaal. Deze verhalen zijn vanaf 12 oktober in CODA Museum te zien in de tentoonstelling Geheimen uit Gelderse bodem: 10.000 jaar archeologische sieraden.

Naast meer dan 100 andere archeologische sieraden uit Gelderland staan in CODA Museum de vroegmiddeleeuwse kralenketting centraal die vorig jaar bij de opgraving bij Paleis Het Loo zijn gevonden. Bij de archeologisch onderzoek werden drie graven uit de 7e eeuw aangetroffen. In twee graven lagen halssnoeren van glaspastakralen.

Uniek in deze tentoonstelling is de hologramvitrine waarin aansluitend nog 10 bijzondere stukken virtueel te zien zijn, waaronder de laat-Romeinse goudschat van Velp bestaande uit zeven halsringen uit massief goud en een aantal gouden munten, die tot hanger waren omgewerkt. Geheimen van Gelderse bodem toont prachtige voorwerpen en bijzondere verhalen gecombineerd met archeologisch onderzoek.

Bij deze tentoonstelling is ook een boek met dezelfde titel uitgebracht dat voor € 9,95 te koop is in onder andere CODA Winkel en dat vooral ingaat op de achtergronden van de getoonde sieraden. Dit boek is een mooie samenwerking tussen provinciaal archeoloog Sigrid van Roode (auteur), gemeentelijke archeoloog Masja Parlevliet, de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, CODA Museum en Blikveld Uitgevers Tijdens de opening op zaterdag 12 oktober in CODA Museum wordt dit boek gepresenteerd. Indien u hierbij aanwezig wilt zijn, kunt u zich aanmelden via www.coda-apeldoorn.nl/opening.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator CODA Apeldoorn
Telefoon: 0555268400

Locatie CODA
Vosselmanstraat 299
7311 CL Apeldoorn

Wanneer?

10:00 - 17:30 uur

- Toegang gratis

Provincie