Het Romeinse schip Caudicaria

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Presentatie
  • Tentoonstelling

Het Romeins schip Caudicaria leverde het voorbeeld voor tuigage van een Zeeuws schip tot in de twintigste eeuw.

In de kustlijn van de Oosterschelde zijn, ter hoogte van Colijnsplaat op het eiland Noord-Beveland (Zeeland) in de jaren zeventig van de vorige eeuw, door lokale vissers belangrijke Romeinse tempelresten opgevist. Onder deze vondsten bevonden zich, naast tempelresten, ook votieven. De votieven, ofwel schenkingen ter vervulling van een gelofte, hebben de beeltenis van Zeegodin Nehalennia, beschermgodin voor zeevaarders. Op de dijk van de Colijnsplaatse haven werd begin 21e eeuw een kopie gebouwd van de Tempel van Nehalennia, sindsdien huist daar de Zeegodin Nehalennia.

De Tempel verwijst naar de vroegste geschiedenis van Zeeland toen de Romeinen aan de Oosterschelde-kust de stad Ganuenta stichtten aan de Oosterschelde. Van daaruit dreven de Romeinse zeevaarders handel in visolie met Engeland. Voorafgaand aan het vertrek met de boot vanuit Ganuenta bezochten zij de tempel en beloofden de Zeegodin Nehalennia een votief als geschenk bij behouden terugkomst. De Romeinse zeevaarders voeren in relatief kleine houten schepen tussen de 12 en 14 m. lang, Caudicaria genaamd. Met deze schepen voeren zij naar Engeland om o.a. visolie te verhandelen. Het bestaan van het schip kreeg de bevestiging door vondsten van een Romeins schip in de Thames (Londen). Het schip Caudicaria speelt als verschijnsel uit het verleden sterk tot de verbeelding. En de goddelijke krachten van Nehalennia doen daar niet voor onder. Reden waarom in de tweede week van september de Nehalennia viering plaatsvindt in en om de in kopie gebouwde Tempel in Colijnsplaat.
De speciale geschiedenis van Ganuenta en de Zeegodin Nehalennia waren voor Ludo van Well, jachtontwerper/beeldhouwer in Colijnsplaat, de inspiratie om een correcte bouwtekening van het schip te maken evenals een prima ogend scheepsmodel.

De Caudicaria bevestigt voor Van Well de oudste geschiedenis van Zeeland en was tot voor kort ook voorbeeld voor Zeeuwse schepen. Het spriettuig, zoals dat van de Caudicaria, bleef bijna onveranderd en werd tot ver in de 20e eeuw ( ± 1930) nog toegepast bij o.a. de Arnemuidense Hoogaars en Zeeuwse Hoogaars.

In GalleryMaritime aan de Voorstraat in Colijnsplaat is een model van het schip te bezichtigen en wordt je de geschiedenis van Ganuenta en de vroege geschiedenis van Zeeland verteld.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo GalleryMaritime
Telefoon: 0113308410
Website

Locatie GalleryMaritime
Voorstraat 45
4486 AJ Colijnsplaat

Wanneer?

Elke dag van 12.00 uur t.m. 17.00 uur geopend

- Toegang gratis

Provincie