Onthulling bij Romeinse kelder

  • Buiten
  • Opening
  • Presentatie

In het kader van de Nederlandse Archeologie Dagen onthullen wij op donderdag 10 oktober 2019 om 15.45 een Via Belgica informatiepaneel bij de Romeinse kelder onder Coriovallumstraat 17 te Heerlen. Naast de onthulling door de betrokken wethouder zal Kris Förster het paneel toelichten.

Via Belgica is de naam die in de twintigste eeuw is gegeven aan een 400 kilometer lange oude Romeinse heirbaan. De Via Belgica liep van Boulogne-sur-Mer via onder andere Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen en Maastricht naar Jülich en Keulen. Binnen de huidige landsgrenzen kwam de Via Belgica in Nederlands-Limburg bij Maastricht de grens over om haar weg te vervolgen langs Meerssen, Valkenburg en Voerendaal. Om daarna via Heerlen en Landgraaf bij Rimburg de grens met Duitsland over te steken.

De weg was een belangrijk onderdeel van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat zich uitstrekte tot de verste uithoeken van het Romeinse imperium. Ze speelde in Noordwest-Europa een hoofdrol bij de lokale en interregionale economische ontwikkeling, de strategische militaire verdediging en het bestuur van de nieuwe provincies. Op de knooppunten van de voornaamste wegen en rivieren vestigden de Romeinen wachtposten of ontstonden kleine dorpjes die uitgroeiden tot grotere nederzettingen zoals Heerlen en Maastricht.

Deze onthulling maakt deel uit van het openingsprogramma van de Latin Now expositie van het Thermenmuseum. Scroll naar beneden voor deze activiteit.

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo Gemeente Heerlen
Telefoon: 045-5604908
Website

Locatie Pand Aquina Hollanders makelaars
Coriovallumstraat 17
6411 CA Heerlen

Wanneer?

15.30

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)