Ötzi the Iceman – Onderzoek het mysterie van de ijsmummie

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Tentoonstelling

In 1991 werd hoog in de Alpen een bijzondere vondst gedaan. Een lichaam werd gevonden en al snel bleek dat dit niet van een recent omgekomen skiër was, maar van een man die meer dan vijfduizend jaar geleden leefde. Hij kreeg de naam Ötzi, naar zijn vindplaats in het Ötztal.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je in het Museon kennis maken met Ötzi, de ijsmummie uit de Alpen, en het forensisch onderzoek dat volgde. Je onderzoekt het oudste menselijk lichaam dat tot nu toe in Europa is gevonden. Dankzij moderne, wetenschappelijke onderzoekstechnieken heeft Ötzi nog heel wat verhalen te vertellen over zijn leven en zijn dood.

Achtergrondinformatie over Ötzi:
Wat deze ijsmummie zo bijzonder maakt, is dat zijn lichaam bijna helemaal intact is. Hij is meer dan vijfduizend jaar oud en werd gevonden met een groot deel van zijn kleding en eigendommen. Op het moment dat hij stierf, had hij onder andere zijn boog, meerdere pijlen, een rugzak en een koperen bijl bij zich.
Door het gebruik van moderne wetenschappelijk en forensische technieken in het onderzoek naar Ötzi krijgen de wetenschappers een uniek kijkje in het leven en de omgeving van iemand uit de Steentijd. Zo weten we dat Ötzi 46 jaar is geworden, dat hij zeer afgesleten tanden en kiezen had doordat hij zijn gebit als gereedschap gebruikte en dat zijn lichaam vol zat met tatoeages. Ook zijn er sporen van arsenicum gevonden in zijn haar, wat er op duidt dat hij met mineralen werkte, waarschijnlijk het smelten van koper. Ook de doodsoorzaak is achterhaald. Ötzi is gestorven door een pijlpunt, afgeschoten van achteren. Hoe en waarom dit is gebeurd, blijft een mysterie.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Steentijd
  • Bronstijd
Organisator Logo Museon
Telefoon: 0703381338
Website

Locatie Museon
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag

Wanneer?

elke dag van 11.00 - 17.00 uur

Prijs: 13.- Volwassenen, 10.- jongeren, 8.- kinderen

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie