Smartphone-wandeling: op zoek naar onzichtbare sporen in het landschap van Riethoven

  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Digitale archeologie
  • Wandeling

De bossen bij Walik zijn ruig en dicht. Toch zijn er allerlei landschappelijke en archeologische ‘bezienswaardigheden’ te zien, als je gebruik maakt van digitale technieken in je mobiele telefoon. Door gebruik te maken van een speciale app (gratis) en de GPS (positiebepaling) zie je subtiele hoogteverschillen in het landschap. Door zo te speuren, leer je het landschap ‘lezen’.

Met de telefoon in de hand wandelen we een rondje om het Broodven, waarbij vertellers allerlei overblijfselen, gevormd door ijs en mens, toelichten. Zo lopen we door een pingo, langs raatakkers uit de Romeinse tijd en zien we een prehistorische grafheuvel, walsystemen uit de Late Middeleeuwen en relicten uit de Franse tijd.

Praktische informatie:
De deelnemers krijgen eerst uitleg over de app, hoe deze op eigen telefoon te installeren en te gebruiken. Daarbij is het van belang dat je een telefoonabonnement hebt met data. Daarna voert de wandeling over zandpaden en is daardoor minder geschikt voor rolstoel of rollator. De uitleg tijdens de wandeling zal zodanig beeldend zijn dat je ook zonder smartphone kunt meelopen.

Naar schatting duurt de rondwandeling ca. 1,5 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Trek wandelschoenen aan en eventueel regenkleding bij slecht weer.

Locatie:
Het startpunt ligt aan de Eikestraat. Deze locatie is gemarkeerd met de vlag van de Nationale Archeologiedagen.
Komend per auto vanuit Eersel via de N397, volgt u op de rotonde het bord Walik. Negeer de afslag naar rechts na 20 m, ga rechtdoor richting Walik. U bevindt zich op de Eikestraat waar u na ongeveer 300 m – na een wegversmalling met vier paaltjes – kunt parkeren aan de rechterkant van de weg.
Fietsers vanuit Eersel kunnen via de Schaiksedijk en Walik op de Eikestraat komen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Bronstijd
  • Romeinse Tijd
  • Middeleeuwen
  • Moderne Tijd
Organisator Logo Heemkundevereniging ‘de Hooge dorpen’
Telefoon: 06-12412794
Website

Locatie Eikestraat Walik
Eikestraat
5561 Riethoven Walik

Wanneer?

Start wandeling om 14:00 uur

- Toegang gratis

Provincie