Veluwse Versieringen – Lemen kraal maken

  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Archeologiefestival
  • Spreekuur
  • Spel
  • Tentoonstelling
  • Workshop

Kom tijdens de Nationale Archeologiedagen sieraden van de Oost-Veluwe ontdekken!
In de Gelderse bodem liggen nog zoveel geheimen verborgen. Op vijf locaties van Heerde tot Apeldoorn bewonder je zaterdag 12 en/of zondag 13 oktober sieraden die op de Veluwe zijn gevonden èn laat je je daardoor inspireren om zelf een sieraad te maken. Op elke locatie is iets nieuws te ontdekken.

In Heerde spelen de activiteiten zich af in en bij het Heerder Historisch Museum in Villa Jacoba. De geologiewerkgroep KNNV Epe-Heerde helpt je bij het kneden, versieren en bakken van een lemen kraal voor aan je ketting, en bij het maken van een armbandje van brandnetel. En nee, het prikt niet. Je kunt ook meedoen aan een werpspel met vuurstenen rolstenen. In Heerde mag je tijdens het bodemvondstenspreekuur behalve mogelijk archeologisch vondsten ook zwerfstenen uit Nederlandse bodem inbrengen.

Centraal in Heerde staan twee grote bronzen naalden uit de Late Bronstijd (1100-800 v. Chr). Ze werden in 1949 gevonden in De Dellen. Ze zijn waarschijnlijk gebruikt als kledingspeld. Een verteller laat je meebeleven waarom een Bronstijdbewoner de naalden in de grond stopte en hoe een bosarbeider de bronsschat vond. Heerder Historisch Museum laat in een tentoonstelling zien hoe kledingspelden in de loop der eeuwen zowel functioneel als ter versiering werden gebruikt. Je kunt via een Facebook-app op de foto met de bronzen naalden en je kunt je zelfgemaakte sieraden intekenen en kleuren op een voorgedrukte tekening. Alle activiteiten zijn gratis. Bezoek ook de Archeologiedagen-activiteiten in Epe, Vaassen, Apeldoorn en Ugchelen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Geen specifieke periode
Organisator Logo Heerder Historisch Museum
Telefoon: 0578 69 5230
Website

Locatie Heerder Historisch Museum
Dorpsstraat 55
8181 HN Heerde

Wanneer?

Zaterdag 12 okt,2019 van 10.00 tot 16.00 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)