Veluwse Versieringen – Sieraden van de bronssschat van Heerde

  • Binnen
  • Buiten
  • Spreekuur
  • Spel
  • Tentoonstelling
  • Workshop

Kom tijdens de Nationale Archeologiedagen sieraden van de Oost-Veluwe ontdekken!
In de Gelderse bodem liggen nog zoveel geheimen verborgen. Op vijf locaties van Heerde tot Apeldoorn bewonder je zaterdag 12 en/of zondag 13 oktober sieraden die op de Veluwe zijn gevonden èn laat je je daardoor inspireren om zelf een sieraad te maken. Op elke locatie is iets nieuws te ontdekken.

In Heerde spelen de activiteiten zich af in en bij het Heerder Historisch Museum in Villa Jacoba. De geologiewerkgroep KNNV Epe-Heerde helpt je bij het kneden, versieren en bakken van een lemen kraal voor aan je ketting, en bij het maken van een armbandje van brandnetel. En nee, het prikt niet. Je kunt ook meedoen aan een werpspel met vuurstenen rolstenen. In Heerde mag je tijdens het bodemvondstenspreekuur behalve mogelijk archeologisch vondsten ook zwerfstenen uit Nederlandse bodem inbrengen.

Centraal in Heerde staan twee grote bronzen naalden uit de Late Bronstijd (1100-800 v. Chr). Ze werden in 1949 gevonden in De Dellen. Ze zijn waarschijnlijk gebruikt als kledingspeld. Een verteller laat je meebeleven waarom een Bronstijdbewoner de naalden in de grond stopte en hoe een bosarbeider de bronsschat vond. Heerder Historisch Museum laat in een tentoonstelling zien hoe kledingspelden in de loop der eeuwen zowel functioneel als ter versiering werden gebruikt. Je kunt via een Facebook-app op de foto met de bronzen naalden en je kunt je zelfgemaakte sieraden intekenen en kleuren op een voorgedrukte tekening. Alle activiteiten zijn gratis. Bezoek ook de Archeologiedagen-activiteiten in Epe, Vaassen, Apeldoorn en Ugchelen.

De Nationale Archeologiedagen op de Oost-Veluwe is een samenwerking tussen de Archeologische Werkgroep Apeldoorn (onderdeel van AWN18), CODA Apeldoorn, Heerder Historische Vereniging, Geldersch Landschap en Kasteelen - Kasteel Cannenburch, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging - afdeling geologie Epe-Heerde, het Veluws museum Hagedoorns Plaatse en de gemeenten Apeldoorn, Epe en Heerde. Kijk vooral wat er nog meer te ontdekken is op de Oost-Veluwe en beleef de bijzondere archeologie zoals; in museum CODA in Apeldoorn maak je een sieraad van papier, bij het Heerder Historisch Museum experimenteer je met leem, bij kasteel Cannenburch (Vaassen) is het ‘Kraaltje van Gortel’ - een middeleeuws rolzegeltje- je inspiratiebron, in Veluws museum Hagedoorns Plaatse (Epe) maak je een hangertje van zilverdraad en op het Leesten bij Ugchelen kom je bij de Bronsschat van Bruggelen de bronssmid tegen. Bezoek alle locaties en maak zo met je zelfgemaakte sieraden je ketting compleet. Op de meeste locaties is een bodemvondstenspreekuur waar je eigen vondsten kunt voorleggen aan een kenner, die je helpt te onderzoeken wat het is en uit welk tijdvak. Daarnaast zijn er tal van andere activiteiten.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Logo Geologiewerkgroep KNNV Epe-Heerde
Telefoon: 06-37122834
Website

Locatie Geologiewerkgroep KNNV Epe-Heerde
Heerder Historisch Museum, Dorpsstraat 55
8181 HN Heerde

Wanneer?

10 - 16 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)