Online lezing edelmetaalvondsten uit het Palmhoutwrak

  • Lezing

Op vrijdag 18 juni om 16 uur geeft Dr. Tonny Beentjes, onderzoeker en docent metaalconservering bij de Universiteit van Amsterdam, een lezing over het onderzoek naar de edelmetaalvondsten uit het Palmhoutwrak. In dit inmiddels beroemde scheepswrak zijn tal van bijzondere edelmetalen objecten gevonden. De onderzoekers vallen van de ene verbazing in de andere. Graag delen ze hun ontdekkingen met publiek. In de lezing staat een vergulde poederdoos centraal. Deze is vanaf 18 juni te zien bij Museum Kaap Skil.

Het Palmhoutwrak had zo’n bijzondere lading, dat er jaren onderzoek nodig is aan alle objecten. De afdeling van Tonny Beentjes onderzoekt de metalen objecten die in het wrak zijn gevonden. De zilveren, vergulde pronkbeker die in 2019 in Museum Kaap Skil tentoongesteld werd, is er een voorbeeld van. Ook de poederdoos, die tot 30 september te zien is, is door Dr. Beentjes en zijn collega’s onderzocht. Een poederdoos was voor welgestelde dames uit de 17e eeuw een essentieel onderdeel van hun toilettafel. De in het Palmhoutwrak gevonden doos is aan beide zijden prachtig versierd met mythologische afbeeldingen. De voorstellingen zijn met vakmanschap gedreven in het metaal. De doos is gemaakt van verguld messing, de afbeeldingen verwijzen vrij expliciet naar verleiding en seks. Dit maakt het een heel persoonlijk, intiem object, dat mogelijk een luxe geschenk is geweest.

De lezing duurt ongeveer een half uur en is gratis te volgen via een zoomlink die donderdagmiddag 17 juni wordt gepubliceerd op de website van Museum Kaap Skil en via social media. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Moderne Tijd
Organisator Logo Museum Kaap skil
Telefoon: 0031 (0) 222 314 956
Website

Locatie Museum Kaap skil
Heemskerckstraat 9
1792 AA Oudeschild

Wanneer?

Van 16:00 tot 16:30/16:45

- Toegang gratis

Provincie