Regte Heide: bezoek aan de grafheuvels

  • Buiten
  • Wandeling

Dat op de Regte Heide ten zuiden van Goirle een aantal grafheuvels uit de bronstijd ligt, zal bekend zijn. Deze grafheuvels dateren uit de midden-bronstijd (circa 2000-700 voor Christus). Al in 1935 werd hier archeologisch onderzoek verricht waarbij onder meer meerdere grafgiften werden gevonden, zowel wapens (of jachtgerei) en sieraden. De heuvels werden daarna hersteld en enkele ervan kregen weer een paalkrans zoals die er oorspronkelijk ook moet zijn geweest. Sindsdien zijn de heuvels nog enkele keren gerestaureerd en recent zijn in de naaste omgeving ook nog weer ‘nieuwe’ – niet eerder opgemerkte – grafheuvels gevonden.

Tussen 13:00 en 16:00 uur bezoeken we deze grafheuvels. Het verzamelpunt is de nieuwe veldschuur van Brabants Landschap, bij de boerderij met adres Het Hoefke 6, 5133 NA Riel. Hier is die middag informatie te vinden, zijn er archeologische activiteiten voor jonge kinderen en verzamelen we in groepen die onder begeleiding van een gids de archeologische monumenten gaan bekijken.

Let op: de weg Het Hoefke is vrij smal en het is een doodlopende straat. Bij het Hoefke 6 is geen parkeergelegenheid voor auto’s (wel voor fietsen). Wie met de auto komt kan parkeren in de berm langs het eerdere deel van Het Hoefke, langs het bos en vóór de bocht naar rechts. Voor fietsers vanuit Tilburg hebben we route gemaakt waarvan u hieronder de beschrijving vindt. U kunt die printen of op een mobiel scherm meenemen, maar hij kan ook op een ander moment worden gefietst. Let daarbij behalve op de routebeschrijving ook goed op het verkeer. U fietst uiteraard op eigen risico, Wie met de auto komt of van elders fietst, zoekt zijn eigen route. De beschreven route is in totaal een kleine 20 kilometer lang.

Bij Het Hoefke 6 is sanitair beschikbaar en we schenken koffie, thee en iets fris voor de kinderen, maar het is geen horecagelegenheid. Wie meer wenst te gebruiken of iets wil eten, brengt dus een picknick mee. Daarbij geldt dat de Regte Heide een kwetsbaar en beschermd natuurgebied is. We blijven op de paden en nemen ons afval weer mee naar huis.

Foto: Lauran Toorians

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Bronstijd
Organisator Logo AWN Midden Brabant afdeling 24
Telefoon: 0651124939/0416365003

Locatie Regte Heide
Het Hoefke 6
5133 NA Riel

Wanneer?

13:00 tot 16:00

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)