Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal

  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Tentoonstelling

De Romeinse villa van Voerendaal is een van de grootste villa’s die ooit in Nederland is teruggevonden! In De Vondst in Heerlen worden in de tentoonstelling 'Villa Voerendaal – Van vondst tot verrassend verhaal' de eerste resultaten van het veelbesproken onderzoek naar deze villa getoond.

Dit onderzoek kende een lange aanloop. Al in 1892 werden de eerste sporen ontdekt van wat tweeduizend jaar geleden een enorm agrarisch bedrijf moet zijn geweest. In de afgelopen honderd jaar werden tijdens vier grote archeologische opgravingen wel 45.000 objecten gevonden, maar die waren nog nooit onderzocht. Tot nu! Want in opdracht van het Limburgs Museum startte een team van specialisten met het bestuderen en interpreteren van alle vondsten: aardewerken potten, amforen, munten, dakpannen, sieraden, noem maar op. Al die onderzoeken hebben tot veel verrassende nieuwe inzichten geleid.

Al die resultaten vormen puzzelstukjes van de enorme legpuzzel die het onderzoek naar Villa Voerendaal is. Nog lang niet alle puzzelstukjes zijn bestudeerd, maar het plaatje wordt langzaam duidelijk. Wie woonden er destijds in de villa? Hoe richtten ze hun villa in? Hoe functioneerde hun bedrijf?

Vanaf de Archeologiedagen is de tentoonstelling te bezoeken, maar niet getreurd. Ook daarna is dat nog mogelijk! Ontdek alle nieuwe inzichten in het onderzoek van 19 juni 2021 t/m 9 januari 2022 in De Vondst in Heerlen.

Reserveren kan via reserveringen@devondst.nl (ieder uur tussen 10:00 en 17:00 uur is mogelijk). Geef s.v.p. in de mail aan op welk tijdstip je wilt komen en met hoe veel personen. Tot dan!

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Ijzertijd
  • Romeinse Tijd
  • Middeleeuwen
Organisator Logo Limburgs Museum
Telefoon: +31773522112
Website

Locatie De Vondst
Raadhuisplein 20
6411 HK Heerlen

Wanneer?

elke dag van 12:00 tot 17:00

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)