2000 jaar SPA: het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum

  • Binnen
  • Lezing

Met afmetingen van 50x50m, met honderden meters muurwerk en intacte vloeren, is het Romeinse publieke badhuis in Heerlen het best bewaarde Romeinse gebouw van Nederland. Het werd in 1935 ontdekt en in 1940/41 opgegraven. Anno 2017 bleek dat de interpretatie van de resten op sommige punten twijfelachtig was, en dat er nog een heleboel archeologische vondsten op nadere bestudering wachtten. Bovendien lagen de resultaten van opgravingen in de jaren ’50 van de directe omgeving van het badhuis nog altijd op uitwerking te wachten.

Woon tijdens de Archeologiedagen de lezing van dr. Karen Jeneson bij. In deze lezing staat dit fascinerende Romeinse gebouw centraal. Hoe is het gebouwd en hoe zag een bezoek aan het badhuis er in de Romeinse tijd uit? En wat zijn de nieuwe inzichten die het onderzoek, uitgevoerd tussen 2016 en 2019 door een team van 26 archeologen uit vier landen? Het nieuwe verhaal van zowel het badhuis als van Coriovallum, de stad waar het badhuis toe behoorde, zal in deze lezing uit de doeken worden gedaan. De resultaten geven bovendien belangrijke inzichten in de ontwikkelingen van Zuid-Limburg in de Romeinse tijd.

Over de spreekster
Karen Jeneson studeerde Provinciaal-Romeinse archeologie aan de VU Universiteit in Amsterdam. In 2013 promoveerde zij op haar onderzoek naar het Romeinse villalandschap tussen Tongeren en Keulen. Sinds 2010 is zij werkzaam als conservator van het Thermenmuseum in Heerlen en in die hoedanigheid had zij de inhoudelijke leiding over het restauratie- en onderzoeksproject naar het Romeinse publieke badhuis van Coriovallum (Romeins Heerlen).

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo Thermenmuseum
Telefoon: +31 (0) 45 560 51 00
Website

Locatie Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
6411 CA Heerlen

Wanneer?
  • za. 18 jun. 2022

14:00 uur

Prijs: Deelname is gratis na betaling entree museum.

- Gratis toegang met Museumkaart

- Rolstoeltoegankelijk

Provincie