Aan de slag met vondsten bij ArcheoHotspot Arnhem!

  • Voor volwassenen
  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Open dag
  • Digitale archeologie
  • Spreekuur
  • Workshop

Tijdens de Nationale Archeologiedagen is ArcheoHotspot Arnhem extra geopend op vrijdagmiddag 16 juni van 13.00-16.00 uur op de 3e verdieping in Rozet.


Laat je eigen vondst registreren door PAN
Heb jij iets gevonden en wil je er met een professional naar kijken? Vondstregistrator Vick Hermsen van Portable Antiquities of the Netherlands - PAN is de hele middag aanwezig. Je kunt je vondst laten fotograferen en registeren. Je komt er meer over te weten en neemt 'm daarna gewoon weer mee naar huis.

Portable Antiquities of the Netherlands (PAN) betekent kleine archeologische vondsten uit Nederland. Het doel van PAN is om archeologische (metaal)vondsten in privébezit in Nederland te registreren en online te publiceren.


Aan de slag met collectie Withaar!
De vrijwilligers van ArcheoHotspot Arnhem werken deze middag aan de Collectie Withaar.

Kasteel Rosendael te Rozendaal was in de middeleeuwen een belangrijke verblijfplaats van de graven en hertogen van Gelre. Tegenwoordig is het een museum. Om de kasteelmuren te restaureren werd in de jaren ‘80 de vijver rond het kasteel leeggemaakt.

Jan Withaar, toen basisschoolkind, woonde in de buurt en ging nieuwsgierig kijken. Hij zag allemaal scherven op de lege vijverbodem liggen. Van de aannemer mocht hij de scherven mee naar huis nemen. Jan heeft toen zo’n twintig schoenendozen gevuld met scherfmateriaal uit alle tijden uit de geschiedenis. Deze schoenendozen stonden lang op de zolder van zijn ouderlijk huis. Omdat het huis nu wordt ontruimd, heeft hij de schoenendozen geschonken aan de AWN. Er zit van alles in. Van zogenaamd 'vroeg Siegburg' steengoed tot scherven uit de 19de en begin 20ste eeuw.

Het vondsmateriaal van de collectie Withaar wordt in de ArcheoHotspot onderzocht, gedateerd en gedetermineerd.

Nieuwsgierig? Kom een kijkje nemen en help mee! Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.


Foto's: © Mirjam Verdonk

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Alle perioden
Organisator Erfgoedcentrum Rozet/ArcheoHotspot Arnhem
Telefoon: 06-22111500

Locatie Rozet (3e verdieping)
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem

Wanneer?
  • vr. 16 jun. 2023

13:00 - 16:00 uur

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)