Fietstocht langs de Romeinse weg tussen Putbroek en Thuserhof (Asenray)

  • Buiten
  • Fietstocht

Zo’n 2000 jaar geleden werd er in het Romeinse Rijk door de Romeinen een enorm wegenstelsel aangelegd van zo’n 80.000 km. Eén van deze wegen is de Via Traiana. Deze weg, aangelegd in de eerste helft van de 1ste eeuw na Chr., verbond de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana (Xanten) met Heerlen en Maastricht en was van grote militaire en economische betekenis.

Daar deze weg het huidige werkgebied van de heemkundekring Echter Landj, heemkundevereniging Roerstreek en heemkundevereniging Maas- en Swalmdal doorkruiste, hebben enkele amateurarcheologen van deze verenigingen een samenwerkingsverband opgericht met de naam Via Traiana. Het doel is om het mogelijke tracé te verkennen en te onderzoeken. Over de route van de weg zijn namelijk veel meningsverschillen en is er veel discussie. De exacte route is helaas grotendeels nog onzeker.

De Nationale Archeologiedagen (17, 18 en 19 juni) bieden een mooie gelegenheid bezoekers kennis te laten maken met deze weg en door middel van een fietstocht zelf te verkennen. Natuurlijk is de oorspronkelijke Romeinse weg na een paar duizend jaar grotendeels verdwenen, of ligt deze onder een asfaltweg. Echter op sommige plaatsen is deze nog enigszins intact. Hier en daar gaat de fietsroute zelfs nog letterlijk over deze weg.

De fietsroute, bestaande uit drie deelroutes (lussen), liggen tussen het Romeinse Teudurum (Tüdderen) en de Witte Steen in Reuver. Elke deelroute voert van zuid naar noord zoveel mogelijk langs het mogelijke tracé van de Romeinse weg. Terug naar het startpunt voert de route langs mooie en historische bezienswaardigheden. Natuurlijk is het ook mogelijk de route andersom te fietsen.

De drie fietsroutes zijn:
1. Tüddern (D)- Putbroek (Echt)-Tüddern 35 km download hier deze route
2. Putbroek - Thuserhof (Asenray)-Putbroek 34 km download hier deze route
3. Thuserhof - Witte Steen (Reuver)-Thuserhof 33 km download hier deze route
Pak de fiets en verken de Romeinse weg!

Gezien alleen al de mooie streek, en de bijzondere monumenten die er langs de route liggen, is het zonder meer een aanrader om de fiets te pakken en de Romeinse weg te verkennen!

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Romeinse Tijd
Organisator Logo Heemkunde Vereniging Roerstreek HVR
Telefoon: 0475 532 895

Locatie Startpunt fietsroute
Echterbosbaan
6105 BW Putbroek

Wanneer?
  • vr. 17 jun. 2022
  • za. 18 jun. 2022
  • zo. 19 jun. 2022

Op eigen gelegenheid

- Toegang gratis

- Rolstoeltoegankelijk

Provincie

Mede-organisator(en)