Grote Scholendag – Heel Heerlen Graaft!

 • Voor kinderen
 • Binnen
 • Buiten
 • Rondleiding
 • Spel
 • Speurtocht
 • Tentoonstelling
 • Wandeling
 • Workshop

Scholendag Heel Heerlen Graaft

Binnenkort start de gemeente Heerlen met het project ‘Heel Heerlen Graaft’. Samen met de inwoners van de stad wordt er gezocht naar resten uit de Romeinse stad Coriovallum. Het is voor het eerst dat er in Nederland op deze schaal archeologisch onderzoek uitgevoerd wordt in een stad waarbij ook nog de eigen inwoners actief worden betrokken bij het onderzoek. Op 18 juni vindt de kick-off van het project plaats met tal van activiteiten die in het teken van archeologie staan. Op vrijdag 16 juni bestaat er voor scholen reeds de mogelijkheid om het Thermenmuseum en de Vondst te bezoeken en gratis deel te nemen aan een aantal archeologische workshops.

Het aanbod
1. Workshop Romeins koken – locatie Thermenmuseum (basisonderwijs en voortgezet onderwijs)

Wat veranderde er qua eten vanaf het moment dat de Romeinen hun legers onze kant opstuurden? Welke ingrediënten gebruikten ze en was hun smaakpallet zoveel anders dan het onze? Het antwoord op de laatste vraag is ‘’JA’’!

Leerlingen bereiden 5 gerechtjes gebaseerd op het befaamde kookboek van de Romeinse smulpaap Apicius. Vervolgens presenteren ze deze in buffetvorm en genieten ze van de kookkunsten van hun klasgenoten
Max 20 leerlingen

Tijden: 11:00 & 13:00
Locatie: Romeinse pluktuin de Vondst
Aanmelden: Jody Martens

2. Workshop determineren kun je leren? (groep 6/7/8 basisonderwijs)

Als er tijdens een opgraving archeologische vondsten gedaan worden volgt er nog een heel onderzoek om te bepalen wat er gevonden is en hoe oud het voorwerp is. Samen met een archeoloog onderzoek je een aantal archeologische vondsten. Wat is er gevonden? Hoe oud is het? Waar werd het voorwerp voor gebruikt?

Tijden 10:00 & 11:00
Locatie: Thermenmuseum
Maximaal 30 leerlingen

3. De koffer van Villa Voerendaal (groep 6/7/8 basisonderwijs)

Spannend, een kist met een mini restauratielaboratorium en boordevol bijzondere Romeinse objecten uit het Limburgs Provinciaal Depot. Tijdens deze les bekijken en voelen de leerlingen bijzondere exacte replica’s vondsten uit de collectie. Gebruiksvoorwerpen en werktuig van 2000 jaar geleden. Met de materialen uit de kist ontdekken de kinderen het belang van erfgoed.

Tijden: Doorlopend van 10:00 – 15:00. Start is ieder uur.
Duur: ongeveer één uur
Maximaal 32 leerlingen per keer.
Aanmelden: Jody Martens Vermeld bij je aanmelding de starttijd.

4. Workshop 3D Scans en VR binnen de archeologie (groep 7/8 basisonderwijs – voortgezet onderwijs)

Archeologie staat bekend om het graven naar vondsten in de bodem. Wat veel mensen niet weten is dat er veel meer moderne technieken en middelen worden gebruikt bij het onderzoeken van archeologische vondsten en het presenteren van deze vondsten in onder andere musea. Specialisten van archeologisch restauratie atelier Restaura nemen de leerlingen mee in het maken van 3D scans van archeologische voorwerpen. De leerlingen bekijken 3D geprinte replica’s en bekijken in gescande voorwerpen met een VR bril.

Tijden 10:00 & 11:00
Aanmelden via: Jody Martens
Maximaal 25 leerlingen per uur

5. Workshop munten schoonmaken (basisonderwijs)

Als je een munt ontdekt in de grond is het een klompje metaal. Samen met onze restaurateurs leg je laagje voor laagje het muntje bloot. Heb je een gouden of een zilveren munt gescoord?

Tijden: doorlopend van 10:00-15:00
Op vrije inloop: aanmelden is niet noodzakelijk
Locatie: de Vondst

6. Workshop Scherven plakken (basisonderwijs)

Wat een puzzel! Archeologen vinden vaak scherven in de bodem. Deze moeten tijdens het onderzoek weer in elkaar geplakt worden. Help je mee?

Tijden: doorlopend van 10:00-15:00
Op vrije inloop: aanmelden is niet noodzakelijk
Locatie: de Vondst

7. Bezoek Thermenmuseum met speurtocht

Lucius en Amaka wonen in Coriovallum en zijn beste vriendjes. Samen met Felix, de hond van Lucius, spelen ze graag in en rond het badhuis. Het badhuis was in de Romeinse tijd prachtig versierd met mozaïeken en fresco’s. Een fresco is een soort muurschildering. Door de jaren heen is het fresco van het badhuis echter zoekgeraakt. Lucius en Amaka hebben hulp nodig om het weer in elkaar te zetten. Helpen jullie Lucius en Amaka om het fresco van Coriovallum weer compleet te krijgen? Ga dan aan de slag met allerlei opdrachten waarmee jullie alles leren over de romeinen en het badhuis. Op ontdekkingsreis door het Thermenmuseum dus.

Tijden: doorlopend van 10:00 – 16:00
Locatie: Thermenmuseum
Aanmelden: Jody Martens

8. Bezoek Thermenmuseum met gids

Een gids vertelt je alles wat je wil weten over het Romeinse badhuis van Coriovallum.

Tijden: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00
Duur: 1 uur
Aanmelden: Jody Martens

9. Rondleiding door het Limburgs provinciaal depot

Altijd al willen weten waar de gevonden archeologische objecten worden bewaard en opgeslagen? Tijdens deze rondleiding krijg je een kijkje achter de schermen in het depot en kun je een aantal bijzondere vondsten bewonderen.

Tijd: 13:00
Duur: 1 uur
Maximaal 30 leerlingen
Aanmelden: Jody Martens

Praktische informatie en aanmelden
Voor veel activiteiten is aanmelden noodzakelijk vanwege de beperkte capaciteit. Aanmeldingen graag via een mail naar Jody Martens, j.martens@historischgoud.nl. De kosten voor alle workshops zijn, met dank aan de Gemeente Heerlen, gratis.

Vermeld bij je aanmelding met hoeveel leerlingen u wenst deel te nemen en welk leerjaar het betreft.

Let op: vol= vol

Het is mogelijk om na een workshop het Thermenmuseum of de Vondst gratis te bezoeken. Hier kun je kiezen voor een regulier bezoek of een speurtocht.

Voor meer informatie over het project 'Heel Heerlen Graaft' bezoek de website.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
 • Romeinse Tijd
Organisator Logo Gemeente Heerlen
Telefoon: 0031681347945
Website

Locatie Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9
6411AC Heerlen

Wanneer?
 • vr. 16 jun. 2023

10.00-17.00

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)