Help met onderzoek naar jagers en verzamelaars in de Soester Duinen!

  • Voor volwassenen
  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Rondleiding
  • Wandeling
  • Workshop

Heb jij altijd al willen weten hoe archeologisch onderzoek uitgevoerd wordt? Of heb je altijd al je eigen bijdrage willen leveren? Kom dan tijdens de Nationale Archeologiedagen naar Soester Duinen!

In de Soester Duinen zijn de afgelopen 50 jaar diverse vondsten gedaan uit de tijd van de jagers en verzamelaars (circa 15.000 – 5.000 jaar geleden). Het gaat vooral om voorwerpen en verwerkingsafval van vuursteen. De Duinen zijn mede daarom aangewezen tot archeologisch Rijksmonument. De toestand van het monument is echter grillig, want het proces van verstuiven gaat door en het landschap verandert daarmee voortdurend. De archeologen van de regio Amersfoort en Soest zijn daarom benieuwd of er door deze verstuivingen nieuwe vondsten en vindplaatsen bloot zijn komen te liggen. Daarom wordt een deel van de Duinen onderzocht op nieuwe vondsten. Daar is hulp van het publiek bij nodig!

Schrijf je in (er is een beperkt aantal plekken beschikbaar) en ga samen met de archeologen op zoek naar sporen van de eerste moderne mensen in onze regio.

Wat ga je doen:
De archeologen vertellen eerst iets over de vondsten die eerder al gedaan zijn en hoe deze passen binnen de geschiedenis van dit gebied. Daarna gaan jullie samen aan de slag. In groepjes onder begeleiding van een archeoloog wordt een oppervlaktekartering uitgevoerd (inventariseren wat voor archeologische vondsten aan het oppervlak liggen). Tijdens deze twee uur hoor je van alles over de periode van de jagers en verzamelaars, leer je vuursteen te herkennen en doe je misschien wel een mooie vondst. Er is een vuursteenspecialist aanwezig die ter plekke de vondsten kan determineren. De vondsten mag je niet meenemen, maar je doet wel een mooie ervaring op en je helpt actief mee aan archeologisch onderzoek in een prachtig natuurgebied.

Leeftijd
De minimumleeftijd voor deze activiteit is 10 jaar. Kinderen tot 16 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene.

Inschrijven via:
www.archeologischcentrum.nl - er is daar een aparte pagina voor deze activiteit aangemaakt

Je inschrijving is definitief als je een bevestigingsmail van ons hebt ontvangen. Hierin lees je ook de details over waar we verzamelen.

Dan nog wat praktische zaken:
Er zijn geen sanitaire voorzieningen. Eten en drinken moet je zelf meenemen, net als mooi weer. Wij zorgen voor een mooie archeologische ervaring. In geval van slechte weersomstandigheden kan de activiteit geannuleerd worden. Dit laten we uiterlijk vrijdag 16 juni weten via het mailadres waarmee je je hebt opgegeven.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Steentijd
Organisator Logo Archeologisch Centrum – Gemeente Amersfoort
Telefoon: 033-4637797
Website

Locatie Soester Duinen
De locatie waar we bij elkaar komen ontvangt u na inschrijving
3768MJ Soest

Wanneer?
  • za. 17 jun. 2023

13:00 tot 15:00 uur

- Toegang gratis

Provincie