Het legerkamp van Napoleon in Austerlitz

  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Interactieve rondleiding
  • Opgraving

Op dit moment doen archeologen in Austerlitz-Noord opgravingen op de plek waar een nieuwbouwwijk zal verrijzen. Hier was van 1804 tot 1808 een groot legerkamp van Napoleon gevestigd. In de bodem is te zien wat de tienduizenden soldaten zoal hebben achterlaten. Het gaat om vondsten van internationaal belang: sporen van legerbarakken, tentgreppels, uniformknopen, kogels, persoonlijke gebruiksvoorwerpen, etc. allemaal achtergelaten door de 18.000 soldaten van Napoleon, ruim tweehonderd jaar geleden. Deze zelfde soldaten bouwden de bekende Pyramide van Austerlitz, die zich op enige afstand van het kamp bevond.

Tijdens de Archeologiedagen kunt u bij de opgraving komen kijken! Bezoekers zijn welkom bij de opgravingen, kunnen vondsten bekijken en kunnen een kijkje nemen in de opgraving onder begeleiding van de archeoloog! Ook kunt u op de foto met Napoleon, tientallen soldaten in vol ornaat in actie zien, een nagebouwd tentenkamp bekijken, zelf zoeken met een metaaldetector en nog veel meer.

De tijd van Napoleon komt tot leven

Op 14 oktober wordt een bijzonder wassen beeld van Napoleon uit het Nationaal Militair Museum tijdelijk tentoongesteld op de opgraving. U kunt  met hem op de foto. Ook zijn er meer dan twintig soldaten van re-enactmentvereniging ‘le 85ème Regiment d’infanterie de ligne’, zij laten de bezoeker kennis maken met de gloriedagen van Napoleon. Daarnaast zijn er soldaten op paarden, van de cavalerie, zij geven demonstraties en uitleg over het omgaan met een sabel te paard. Voor de verhalen is Peter Faber uitgenodigd, hij vertelt jong en oud over het spannende, gevaarlijke en soms barre leven van de soldaten van tweehonderd jaar geleden.

De handen uit de mouwen! Bezoekers kunnen een cursus metaaldetectie volgen. Kinderen vanaf 8 jaar mogen met een metaaldetector munten en andere voorwerpen opgraven. Bovendien vertellen de archeologen, die werken aan de opgraving van het Franse Kamp, wat ze precies doen en hoe ze te werk gaan. Ze laten ook zien wat er tot nu toe gevonden is.

Komt u ook?

De open dag wordt tijdens de Nationale Archeologiedagen op zaterdag 14 oktober gehouden van 11:00 – 16:00 uur op het Franse Kamp in Austerlitz op de locatie nabij Weideweg 44. Het evenement is gratis. Om 11:30 uur zal wethouder Sander Jansen de dag formeel openen. Daarna zijn er ieder uur workshops en er is een informatiemarkt. Er is een T-lounge waar u kunt eten en drinken. Tussen 12:00 en 15:30 uur kunnen bezoekers van de Pyramide van Austerlitz zich per paard en wagen naar het Franse Kamp laten rijden.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website en deze Facebook pagina.

Organisator Logo Franse kamp in Austerlitz

Locatie Franse kamp in Austerlitz
Dirkje van Barneveldweg
3711 CD Austerlitz
Telefoon: 030 220 55 34
Website

Wanneer?
  • 14 oktober 2017

11:00-16:00

- Toegang gratis

- Catering aanwezig

Provincie

Mede-organisator(en)