Ontdek de archeologische schatten van Ammersoyen

  • Voor volwassenen
  • Voor kinderen
  • Binnen

Kom op zondag 18 juni, in het weekend van de landelijke Archeologiedagen, de archeologische schatten van Ammersoyen ontdekken! Neem een kijkje bij de opgraving van de middeleeuwse brouwoven en bekijk de topstukken uit de kasteelgracht. De middeleeuwers van Het Woud der Verwachting laten je hun gereconstrueerde brigandines en andere wapenuitrustingen zien én je krijgt een sneak-preview van het Schervenlab in oprichting.

Tijdens de restauratie van het kasteel in de vorige eeuw werd de kasteelgracht van Ammersoyen uitgegraven. Er kwamen duizenden scherven en voorwerpen tevoorschijn die door de eeuwen heen op het kasteel zijn gebruikt. Het bleek de grootste archeologische grachtvondst ooit bij een kasteel in Nederland gedaan!

Sneak-preview Schervenlab
Binnenkort gaan we aan de slag met deze schat aan archeologische vondsten. Op Ammersoyen werken we momenteel aan de oprichting van een Schervenlab. Vrijwilligers en archeologen gaan daar onder het oog van bezoekers de scherven determineren en aan elkaar puzzelen. Eind juli hopen we het Schervenlab te openen en kan het publiek er tijdens museumopenstelling een kijkje nemen. Speciaal voor de Archeologiedagen geven we op 18 juni bezoekers een sneak-preview van het Schervenlab dat we nog aan het inrichten zijn.

Gluren bij archeologische opgraving brouwoven
Vanuit de kelder in het kasteel kun je binnengluren bij de archeologische opgraving van de middeleeuwse brouwoven, waar archeologen in 2022 mee gestart zijn. Het is de enige middeleeuwse brouwoven binnen de muren van een kasteel in Nederland. Later dit jaar zal de oven worden geconsolideerd.

Brigandines en wapenuitrustingen
Brigandines zijn middeleeuwse vechtjassen gemaakt van ijzeren plaatjes. De leden van Het Woud der Verwachting reconstrueerden enkele brigandines op basis van archeologische vondsten. Recent werden nog meer archeologische ontdekkingen gedaan. Luister naar het verhaal over de reconstructie en voel hoe het was om een brigandine te dragen.

Ook zijn er manschappen in andere middeleeuwse uitrustingen aanwezig zoals maliën en half-harnas, ze kunnen je er alles over vertellen. Kinderen kunnen ridderspullen raden en een speciale brigandine in kindermaat passen.

Topstukken van Ammersoyen
Natuurlijk mag tijdens je bezoek een kijkje in de museumzaal van het kasteel niet ontbreken. Daar zijn de topstukken uit de archeologische collectie te zien die uit de gracht zijn opgegraven. Bij elkaar geven ze je een beeld van de bewoningsgeschiedenis door de eeuwen heen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Middeleeuwen
Organisator Logo Kasteel Ammersoyen
Telefoon: 073-5949582
Website

Locatie Kasteel Ammersoyen
Kasteellaan 1
5324 JR Ammerzoden

Wanneer?
  • zo. 18 jun. 2023

11:00 - 17:00

Prijs: Volwassenen: €13,50,- , kinderen 4 t/m 18 jaar: €5,- , donateurs GLK en Museumkaarthouders: gratis

- Gratis toegang met Museumkaart

Provincie