Ontdek het kasteel van Haarlem: Huis ter Kleef!

 • Voor volwassenen
 • Voor kinderen
 • Binnen
 • Buiten
 • Open dag
 • Rondleiding
 • Spreekuur
 • Lezing
 • Speurtocht
 • Tentoonstelling

Wil jij tijdens de Nationale Archeologiedagen een kasteel bezoeken? Kom dan dit weekend voor een vol programma naar Huis ter Kleef!

Het programma tijdens de Nationale Archeologiedagen staat bol van de activiteiten zoals korte lezingen, rondleidingen, gruispluizen, kinderspeurtocht en verhalenverteller. Leer over de geschiedenis van Huis ter Kleef en over alles wat zich hier heeft afgespeeld. Wist jij dat rond 1250 er een woontoren op de plek stond waar nu deels de Haarlemmer Kweektuin ligt? Die woontoren groeide uit tot een kasteel en stond net buiten de stadsmuren van Haarlem. Het kasteel heeft veel adellijke bewoners gehad, zoals de familie Van Cleeff en de Brederodes. En het kasteel kende spannende tijden met ontvoeringen, hagenpreken, feesten en partijen en een inname door Spaanse soldaten die het uiteindelijk hebben verwoest. Leer nog meer over de geschiedenis en de onderzoeken van archeologen op deze plek, tijdens de Nationale Archeologiedagen!

Het volledige programma volgt snel op de website

Op zaterdag 17 juni worden er diverse (gratis) activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Het programma bestaat uit:

- Korte lezingen (ongeveer 15 minuten) over de historie en archeologische onderzoeken bij Huis ter Kleef:
10.30- 12.00 en 14.00 uur: Speuren naar muren en scherven – de opgraving van kasteel Huis ter Kleef door Erik Weber van de Archeologische Werkgroep Haarlem.
11.00 en 13.00 uur: Het dagelijks leven in een belegerde stad. Het leven in Haarlem tijdens het beleg. Verteld aan de hand van het dagboek van Willem Verwer; hierbij komt ook Kenau aan bod. Door historica Maria van Vlijmen
11.30- 13.30 en 14.30 uur: De ondergang van het Huis ter Kleef. Een spectaculair einde? Het verhaal dat het Huis ter Kleef door de Spanjaarden zou zijn opgeblazen met buskruit wordt al vele generaties doorverteld. Maar heeft die explosie écht plaatsgevonden? Wat leren de archeologische en historische bronnen ons? Hoe is het kasteel werkelijk aan zijn einde gekomen? Door archeoloog Tim Hoogendijk (Bureau Archeologie Haarlem).
- Rondleidingen over het voormalig kasteelterrein door archeologen van Bureau Archeologie Haarlem en de Archeologische Werkgroep Haarlem.
- Workshops: uitzoeken van vulling uit de kasteelgracht, dierenbotten onderzoek of bouw je eigen kasteel
- Knutselactiviteit en speurtocht voor kinderen over het kasteelterrein
- Verhalenvertelster Monique vertelt een verhaal over de Spaanse bezetter Don Fadrique , de zoon van de hertog van Alva, en zijn strubbelingen tijdens het Haarlems Beleg. Kom luisteren naar het verhaal om 13.00-13.30-14.00-14.30-15.00-15.30 uur (duur ongeveer 15 minuten, geschikt voor jong en oud).
- Workshop historisch koken voor jong en oud (aanmelden en tegen betaling)
10.30-12.30 uur doorlopende kinderworkshop Middeleeuws broodbord & soep (ouders mogen hun kind natuurlijk begeleiden). Kinderen kunnen hiervoor gewoon inlopen, mits er genoeg plek is op tafel. Laatste inloop tot 12:00, daarna is er te kort tijd om het broodbord af te bakken).
13.30-14.30 uur workshop Middeleeuws broodbord & soep voor volwassen (gaat door bij minimaal 10 personen). Aanmelden en betalen van te voren bij: marjolein@schooloffood.nl. Kosten €10,- p.p.
Mini-expo met onder andere dierenbotten van Huis ter Kleef. Wat stond er op het menu bij de bewoners?
- Bezoek een middeleeuws kasteelbouwmeester (Marius Erfgoed) in zijn atelier. Hoe ging het bouwen van een kasteel in z’n werk in de middeleeuwen en welke methoden om te meten, bouwen en tekenen zijn er en hoe werken deze?

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
 • Middeleeuwen
Organisator Bureau Archeologie Haarlem
Telefoon: 0235115031
Website

Locatie Haarlemmer Kweektuin
Kleverlaan 9
2023 JC Haarlem

Wanneer?
 • za. 17 jun. 2023

Van 10:00 tot 16:00 uur

- Toegang gratis

- Rolstoeltoegankelijk

Provincie

Mede-organisator(en)