Op zoek naar een bijzondere tuin. Kijk live mee met een opgraving!

  • Voor volwassenen
  • Voor kinderen
  • Binnen
  • Buiten
  • Lezing
  • Open opgraving

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kun je op zondag 18 juni bij het Allard Pierson in hartje Amsterdam live meekijken met een opgraving in de binnentuin. Hier, aan het Binnengasthuis, was van 1664 tot 1682 de Hortus Medicus, de voorloper van de Hortus, gevestigd. Maar waar zat die precies? En welke planten stonden erin?

Over de geschiedenis van de Amsterdamse Hortus is veel geschreven, maar over de achttien jaar, dat deze in het Binnengasthuis was gevestigd, is weinig bekend. Zo is niet bekend waar precies de Hortus zat, want het complex kent verschillende plaatsjes en tuinen. Ook is onduidelijk wie de tuin onderhield, welke planten er in stonden en wat er na vertrek met de binnentuin gebeurde. In een verkennend onderzoek gaat het Allard Pierson in samenwerking met archeologen van Monumenten en Archeologie van de Gemeente Amsterdam op zoek naar sporen van deze bijzondere tuin.

Geschiedenis van de Hortus
Tot 1664 beheerde Johannes Snippendaal in het Reguliershof een indrukwekkende tuin met een verwarmde plantenkas en met wel tweeduizend plantensoorten, waaronder ook sierplanten en medicinale planten. Op basis van de planten brouwden de chirurgijns en apothekers van de stad hun medicijnen. Toen de hortus verhuisde naar het Gasthuiscomplex, was er naar verluid niet genoeg plek, en beperkte de tuin zich tot de medicinale planten. Na 1682 ging de tuin naar de plek van de huidige Hortus Botanicus in de Plantage.

Programma
Tijdens de Archeologiedagen op zondag 18 juni kunnen bezoekers van 11.00 tot 16.00 uur live meekijken met de archeologen van de Gemeente Amsterdam die het verkennend onderzoek uitvoeren in de binnentuin. Zij geven toelichting bij de graafwerkzaamheden en er zijn op verschillende momenten korte presentaties rond archeologie en historische tuinen.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Geen specifieke periode
Organisator Logo Allard Pierson
Telefoon: 0617626902
Website

Locatie Allard Pierson
Oude Turfmarkt 127-129
1012 GC Amsterdam

Wanneer?
  • zo. 18 jun. 2023

11:00 tot 16:00 uur

- Toegang gratis

- Rolstoeltoegankelijk

Provincie

Mede-organisator(en)