Prehistorie van Apeldoorn

 • Voor kinderen
 • Binnen
 • Buiten
 • Opening
 • Presentatie
 • Rondleiding
 • Spreekuur
 • Lezing
 • Workshop

Tijdens de Archeologiedagen kun je op twee plekken in Apeldoorn de Prehistorie beleven!

Bezoek bij CODA Apeldoorn een lezing over de vroegste bewoners van Gelderland, neem deel aan een rondleiding met vondsten bij de grafheuvel in de kinderbibliotheek én kom meedoen met diverse leuke activiteiten voor kinderen van alle leeftijden vanuit de ArcheoHotspot.

Maar dat is nog niet alles: met een historische bus kun je mee naar de Prehistorie in het Hapsdorp in Berg en Bos, wat normaal niet zomaar te bezoeken is! Daar tonen ambachtslieden uit de Prehistorie hun kunde. Vuursteen bewerken, vuur maken, bronsgieten, aardewerk maken en nog veel meer. En je kunt zelf ook meedoen!

Dit is de eerste aflevering van de Zomertoer van het Verhaal van Gelderland door Erfgoed Gelderland i.s.m. CODA, HAPS en gemeente Apeldoorn.

Volledig programma:

Zaterdag 18 juni 2022, 10:00-17:00 uur bij CODA
In CODA gaan we terug naar het ontstaan van het Veluws Landschap en de Prehistorie van Apeldoorn. Voor de deur van CODA staat de ArcheoHotspot waar een bodemvondstenspreekuur is. Op de kinderafdeling van de bibliotheek wanen we ons echte archeologen. Er zijn diverse lezingen en prehistorische vondsten te zien, je kan leren hoe je de ouderdom van scherven kunt aflezen en je kunt een Veluwse bodem namaken. Ook de tentoonstelling 'Inside the Outside' over natuurfotografie is deze dag gratis te bezoeken.

10:00 uur Opening Verhaal van Gelderland Zomertoerdag (auditorium)
11:00-15:30 uur Pendeldienst naar prehistorisch dorp HAPS met onderweg een stop bij prehistorische grafheuvels (laatste bus terug om 17:00 uur)
11:00-17:00 uur Bodemvondstenspreekuur in de ArcheoHotspot bij CODA (voor CODA)
11:00-17:00 uur Workshops scherven herkennen en Veluwse bodems maken (bibliotheek, kinderverdieping)
11:00-17:00 uur Uitleg over hoe het landschap van de Veluwe is ontstaan en bij prehistorische vondsten uit Apeldoorn (bibliotheek, kinderverdieping)
11:00 en 14:00 uur Lezing Landschap in de prehistorie door archeoloog Nico Willemse (bibliotheek, Newtonzaal)
12:30 en 15:00 uur Lezing Cultuur in de prehistorie door archeoloog Roy van Beek (bibliotheek, Newtonzaal)
14:00 uur Rondleiding door tentoonstelling 'Inside the Outside' door archivaris Stefan Rutten

Zaterdag 18 juni 2022, 11:00-17:00 uur bij HAPS
Op prehistorisch dorp HAPS gaan we écht terug in de tijd! Speciaal voor deze dag stelt HAPS zijn deuren open en kun je zien, ruiken en voelen hoe bijzonder het prehistorisch dorp in Apeldoorn is. Vanaf CODA rijden pendelbussen, maar je kan ook op eigen gelegenheid het dorp bezoeken. Er kan hiervoor geparkeerd worden op de eerste parkeerplaats links aan de Soerenseweg (voorbij de J.C. Wilslaan), van daaruit word je naar het dorp geleid. Maar kom bij voorkeur op de fiets. Op het dorp word je ontvangen en kan je rondgeleid worden. Verder zijn er prehistorische ambachten, waarbij je overal mag meedoen.

11:00-17:00 uur Ontvangst en rondleiding door het dorp
11:00-17:00 uur Prehistorische ambachten
Leer werken met plantaardige vezels en maak zelf een armbandje of waag je aan het maken van aardewerk op prehistorische wijze. Er is een bronssmid aanwezig die zijn kunsten laat zien en bij zijn vrouw mag je een tinnen hangertje maken. Je kan zien hoe vuurstenen voorwerpen worden gemaakt en leert vuur maken met een vuurboog. En met een grote boog mag je zelf boogschieten!
11:30-16:30 uur Pendeldienst naar CODA

Periode(s)
 • Steentijd
 • Bronstijd
 • Ijzertijd
Organisator Logo gemeente Apeldoorn
Telefoon: 0627189071

Locatie CODA en HAPS
Vosselmanstraat 299 en Soerenseweg 300
7311 CL en 7313 ER Apeldoorn

Wanneer?
 • za. 18 jun. 2022

10:00 tot 17:00 uur

- Toegang gratis

- Rolstoeltoegankelijk

Provincie

Mede-organisator(en)