Publieksopgraving Leprozenhuis St. Jurrien

  • Buiten
  • Open opgraving

Speciaal voor de Archeologiedagen wordt op 18 juni een extra open dag georganiseerd!

Tussen 30 mei en 8 juli voert Archeologie Deventer aan de Snipperlingsdijk in Deventer een publieksopgraving uit die alle dagen (tijdens werktijden) bezocht kan worden. We graven hier de resten van het voormalige St. Jurriënsgasthuis op. Aan de dijk in de leegte stond tussen 1345 en 1600 het leprozenhuis van de stad Deventer. Mensen met de besmettelijke ziekte Lepra, leidden hier een afgezonderd leven. Zo ontstond een soort samenleving in het klein.

In opdracht van Archeologie Deventer en het Kunstenlab presenteert kunstenaar Lobke Meekes een hoor- en voorstelling: G464. Door middel van prikkelende verhalen en een uitnodigende vormgeving worden bezoekers en toevallige voorbijgangers uitgedaagd om actief deel te nemen. G464 is een verhalenlandschap waar je als bezoeker dwaalt door verschillende tijdsdimensies en graaft in verschillende aardlagen. Je kiest als bezoeker je eigen route over het terrein en tussen de opgravingsputten en bepaalt daarmee welke verhalen je op welk moment hoort en in welke volgorde de verschillende verhalen elkaar opvolgen en een verbinding met elkaar aangaan.

Op alle werkdagen tussen 30 mei en 8 juli kun je tussen 11 en 16 uur de opgraving bezoeken. Je kunt dan op je eigen tempo over het terrein lopen en rondkijken in de verschillende opgravingsputten. Ook kun je vragen stellen aan de archeologen die aan het werk zijn. Verder kun je op locatie een podcatcher van het kunstproject G464 lenen. Aan de hand van luisterverhalen, gemaakt door Lobke Meekes, geeft dit project je een hele nieuwe kijk op het verleden en heden van deze plek.

Het project is een samenwerking van Archeologie Deventer, Kunstenlab en Hogeschool Saxion. Ook studenten van de Universiteit Leiden zijn bij het project betrokken. Het is financieel mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Middeleeuwen
  • Vroegmoderne Tijd
Organisator Logo Archeologie Deventer
Telefoon: 14 0570
Website

Locatie Tegenover het tankstation
Snipperlingsdijk 25
7417 BH Deventer

Wanneer?
  • do. 16 jun. 2022
  • vr. 17 jun. 2022
  • za. 18 jun. 2022

Donderdag en vrijdag tussen 11:00 en 16:00, zaterdag tussen 10:00-16:00

- Toegang gratis

Provincie