Publieksopgravingen op Slot Schaesberg

  • Voor volwassenen
  • Voor kinderen
  • Buiten
  • Open opgraving

Heb jij altijd al een passie gehad voor geschiedenis en archeologie? Dan is dit je kans om betrokken te zijn bij het herontdekken van de geschiedenis van deze regio en het kasteel! Slot Schaesberg biedt namelijk de mogelijkheid om tijdens de Nationale Archeologiedagen op 16, 17 en 18 juni de wereld van de archeologie te ontdekken met hulp van RAAP, een toonaangevend onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in archeologische opgravingen.

Momenteel is RAAP bezig met opgravingen bij kasteelrestanten en ze zijn op zoek naar vrijwilligers die hen willen helpen. Als vrijwilliger krijg je de unieke ervaring om de geschiedenis uit eerste hand bloot te leggen. Je helpt mee aan het verzamelen van waardevolle informatie over het verleden van het kasteel.

Maar niet alleen volwassenen kunnen zich hierbij aansluiten, ook kinderen kunnen kennis maken met archeologie op het Archeo-Erf! Hier kunnen jonge onderzoekers zelf ervaren hoe je een authentieke muur moet opgraven, hoe een metaaldetector werkt en hoe je vondsten moet documenteren en conserveren. Door middel van een kist gevuld met gereedschappen en opdrachtformulieren kan er spelenderwijs kennismaking worden gemaakt met het werk van de archeoloog.

Niet alleen als vrijwilliger maar ook als bezoeker kun je meekijken met het proces. Zo leer je samen meer over onze geschiedenis. Het is fascinerend om te zien hoe deze experts te werk gaan om zo veel mogelijk informatie te verzamelen over ons erfgoed.

Het belangrijkste doel van deze opgravingen is om meer te weten te komen over de geschiedenis van het kasteel en de regio. Het gaat niet alleen om het blootleggen van objecten, maar ook om het begrijpen hoe mensen in die tijd leefden. Door middel van deze opgravingen kunnen we ons een beter beeld vormen van onze geschiedenis en deze delen met anderen.

Dus, als je altijd al geïnteresseerd bent geweest in geschiedenis en archeologie, is dit een unieke kans om hier meer over te leren en actief bij te dragen aan de ontdekking van ons verleden!

Meer informatie?
Bekijk dan deze website.

Periode(s)
  • Middeleeuwen
  • Vroegmoderne Tijd
Organisator Logo Slot Schaesberg
Telefoon: 0637332420
Website

Locatie Slot Schaesberg
Slot Schaesberg-Laan 100
6371 KZ Landgraaf

Wanneer?
  • vr. 16 jun. 2023
  • za. 17 jun. 2023
  • zo. 18 jun. 2023

10:00-17:00

- Toegang gratis

Provincie

Mede-organisator(en)